Kipróbáltuk, milyen a fogyasztása a Renault Arkana hibrid változatának

Arkana
Pozsony |

Néhány héttel ezelőtt a Renault Arkana klasszikus változatát próbálhattam ki, most Franciaországból szállították Pozsonyba a hibrid Arkanákat, így erről a menetpróbáról sem hiányozhattam. Azt, hogy az Arkana kényelmes, már korábban megtapasztaltam, ezen a téren a hibrid sem okozott csalódást, de milyen a fogyasztása?

Az Arkanához, a Renault SUV coupé-hoz. Ez a szegmens a prémiumkategóriás márkákból ismert, ám most már a megfizethető autókat gyártó francia márka is előrukkolt vele, s be kell vallanom, jól tette, az Arkana ugyanis nagyon jól néz ki, s az első kilométerek után úgy tűnik, nagyon jó minőségű autóra sikeredett.

A hibrid

A Clio, a Captur és a Megane modellek után a Renault az Új Arkanába is integrálta az E-TECH Hybrid technológiáját. A hibridmotor a Clio E-TECH Hybrid kivitelnél debütált. A hibrid technológia a gyártó szerint több mint 150 szabadalmi bejegyzéssel kifejlesztett forradalmi megoldáson alapul. A Renault a technológia kialakítása során – különösen az energia-visszanyerés és a regenerálás terén – a Forma–1-ben szerzett tapasztalatokra támaszkodhat. 
A 143 lóerős E-TECH hibrid motor alapja az új négyhengeres, 1,6-os benzinmotor. A hibrid technológiához igazodva részecskeszűrővel van felszerelve a károsanyag-kibocsátás korlátozására. Teljesítménye 69 kW (94 LE), két elektromotorral: egy 36 kW-os „e-motorral” és egy 15 kW-os HSG (High-Voltage Starter Generator) nagyfeszültségű indítómotorral megtámogatva. 
A csomagtartóban elhelyezett 1,2 kWh (230 V) lítiumion-akkumulátorral az E-TECH Hybrid-motor jelentősen képes csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást. Városi környezetben a vezetési idő akár 80%-át elektromos üzemmódban abszolválhatjuk, 40%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást a hasonló kategóriájú hagyományos belső égésű motorokhoz képest. A tesztútjaink során mértük a fogyasztást is, nekem 4,2 literes átlagot sikerült elérnem, ám aki a 30 fokos melegben minden energiafogyasztó rendszert hajlandó volt kikapcsolni, a klímát beleértve, az a 3 literes átlagot is megközelítette. Le a kalappal. Az Arkana E-TECH Hybrid akár 75 km/ó-s sebességgel is képes haladni teljesen elektromos üzemmódban. 

A mikrohibrid

Az Arkana egyébként minden verzióban kapható mikrohibrid változatban is, amelynek alapja a 4 hengeres turbófeltöltős, közvetlen befecskendezésű 1,3 TCe benzinmotor. A mikrohibrid működést egy starter-generátor rendszer hozzáadása biztosítja, amely az utasülés alatt található 12 V-os lítiumion-akkumulátorhoz van csatlakoztatva.
A gazdaságos és nagy teljesítményű mikrohibrid benzinmotor 7 fokozatú EDC dupla kuplungos automata váltóval kombinálva egy 140 LE és egy 160 LE (2021 nyarától) változatban is elérhető. Az Arkana a negyedik modell a Renault kínálatában (a Clio, Captur és a Megane után), amelynél a hibridmeghajtáson kívül az R.S. Line felszereltségi szint is elérhető. 
 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?