Wittelsbach Ferenc kései vallomása

Wittelsbach Ferenc

Wittelsbach Ferenc, az ezeréves bajor uralkodócsalád feje, III. Lajosnak, a Bajor Királyság utolsó uralkodójának a dédunokája „coming outolt”: 88. születésnapja előtt vállalta fel homoszexualitását.

A Kezdők című amerikai filmben az alakításért Oscar-díjjal elismert Christopher Plummer kanadai színész által játszott idős apa élete végén járva, halálos betegként árulja el a fiának, hogy meleg. A valóságban is akadt ehhez fogható: a Kabaré konferansziéjaként ismert Joel Grey Oscar-díjas amerikai színész 82 évesen – házasság és gyermek után – vallotta meg a People magazinnak, hogy a saját neméhez vonzódik. Királyi házak történetében viszont meglehetősen ritka, hogy valaki nyíltan vállalja a másságát, arra pedig egyenesen kevés mintát találni, hogy valaki egy uralkodócsalád fejeként, ráadásul túl a 80. életévén túl vállalja fel a másságát.

Márpedig Wittelsbach Ferenc, a 11. században alapított és azóta legalább egy tucat ország koronás főit adó bajor uralkodócsalád vezetője most egyértelművé tette Thomas Greinwald bajor orvoshoz fűződő kapcsolatát. Habár formálisan sehol nem említik az Erzsébet magyar királyné-osztrák császárné, vagyis Sisi egyenes ági leszármazottjának párjaként vagy élettársaként, világi és gothai társasági események résztvevői számára már legalább egy évtizede nyilvánvaló, hogy a bajor dinasztia vezetője miért rendre vele jelenik meg a nyilvánosság előtt. Bajorország címzetes hercege, aki, ha nem bomlik fel 1918-ban a német államalakulat, ma Bajorország királya lenne, most újabb lépésre szánta el magát: az új hivatalos portrésorozatának egyik darabján Greinwalddal közösen állt kamera elé.

A királyi képmásairól ismert Ewin Olaf holland portréfotós négy darabból álló fotósorozatot készített a 120 évig bajor királyokat adó család fejéről, s ezek az Erwin Olaf: Unheimlich Schön címmel a müncheni Műcsarnokban rendezett kiállításán láthatók, egészen őszig. A német sajtó azonban csak a napokban szúrta ki, hogy míg az egyik felvételen a herceget kedvelt tacskójával  örökítette meg a fotós, addig egy másikon az élettársa áll mellette. Az arisztokrata a müncheni nymphenburgi kastélyban lévő otthonában egy fotelben ül, mögötte a bajor népviseletbe öltözött Thomas Greinwald áll.

Wittelsbach Ferenc azután lett az uralkodóház feje, hogy édesapja, Albrecht herceg 1996-ban elhunyt. Az utolsó bajor király, III. Lajos unokájaként Albrecht volt a trón nem hivatalos örököse, aki a nácizmus elől Magyarországon lelt menedéket családjával. A német megszállásig Budapesten éltek, de 1944-ben letartóztatták őket, majd különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket (a 11 éves Ferencet is). A világégést követően Ferenc a müncheni és zürichi egyetemen tanult, a modern művészet pártolójaként és gyűjtőjeként, valamint filantrópként lett ismert. Mivel soha nem született gyermeke, halála után a dinasztiafői és trónkövetelői tisztség öccsére, Max hercegre száll.

Navarrai Mészáros Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?