Vegyünk grillsütőt! De milyet?

Vasárnap

Egyre népszerűbb az udvari és a kerti sütögetés, egyre többen vásárolnak grillsütőt. Itt sem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, illetve nem biztos, hogy ami a szomszédnak bevált, nekünk is be fog. Nézzük, mi mindent érdemes figyelembe venni vásárlás előtt.

Alapvetően háromféle grillsütő kapható: az elektromos-, a gáz- és a faszenes. Mindegyiknek van előnye és hátránya kezelhetőség, szállítás és az eredmény ízvilága tekintetében. Nagyon sokféle márkájú és minőségű grillsütőt találunk a boltokban, kipróbálás nélkül szinte lehetetlen megállapítani, milyen minőséget képviselnek. Íme, a fő szempontok.

 

Aki a tüzet szereti…

Misztikusan hangzik, de a kerti sütögetéshez nemcsak sütő meg sütnivaló szükséges, hanem önismeret is. A grillsütő vásárlása előtt fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy szeretünk-e tüzet rakni, illetve a tűzzel bíbelődni. Aki a tűzrakásra maceraként tekint (meg a füst is zavarja), elektromos vagy gázgrillt vásároljon: nagyon fog neki örülni. Aki viszont szívesen kísérletezik a tűzzel és a tűzifával, faszenes grillt vásároljon, mert az elektromos és gázgrill mellett unatkozni fog (vagy legfeljebb több ideje jut beszélgetésre a kerti partin). Olyan ember is van, aki mindhárom sütőtípusból beszerez egyet, és a társaság vagy az időjárás függvényében egyiket vagy másikat állítja hadrendbe. Neki valószínűleg nem csak igaza, hanem pénze is van.

 

A legtisztább megoldás: elektromos

Nézzük először az elektromos grilleket, amelyek igazából egy teflonnal bevont sütőlapból, valamint az azt melegítő fűtőszálból állnak, és ugyanazt tudják, mint a konyhai teflon serpenyő: felmelegített felületükön minden különösebb melléktermék és szennyeződés nélkül megsüthető szinte bármi, bármikor.

Előnye: könnyen kezelhetőek, szállíthatóak és tisztíthatóak, használhatók kül- és beltérben

Hátránya: ahol nincs áram, nem használhatóak, általában kicsi a felületük, tehát túl nagy társaságot nem tudnak kiszolgálni. Legnagyobb hátrányuk, hogy az eredményből hiányzik a tipikus füstös íz, emiatt ezt a változatot sokan nem is tekintik grillezésnek

 

Ha van gáz, nincs gáz. De ha nincs…

Az utóbbi évtizedben nálunk is hódítanak a gázgrillek, amelyekkel szinte játszva kiszolgálható egy nagyobb kerti összejövetel is. Nem kell gondolni a tűzifára, sem a faszénre, a sütés hőfoka egy gomb segítségével kényelmesen szabályozható, és általában terebélyes sütőfelülettel is rendelkeznek. 15 perc alatt felveszik a sütési hőmérsékletet, lecsukható fedelüknek köszönhetően szaftos marad bennük a hús. A grillezésnél elvárt füstös íz itt is hiányzik, sokan ezt az úgynevezett aromaráccsal pótolják (ízesített rács, amit a láng és a sütőrács közé helyeznek). Némely gázgrill valódi monstrum, amelyet egész évben tárolni kell, az üzemeltetéshez szükséges gázpalackkal együtt (amelyből persze sose tudhatjuk, mikor fogy el a gáz, tehát tartsunk otthon egyből kettőt).

Előnye: könnyen kezelhető, gyors, füstmentes

Hátránya: sok helyet foglal, gázpalack-függő, füstmentes

 

Parázson: macerás, de megéri

Az ember évezredekig napi kapcsolatban volt a tűzzel, ezért nyilván eszébe sem jutott, milyen lehet gáz vagy elektromos áram segítségével sütni. Az utóbbi évtizedekben viszont egyre többen vannak napi kapcsolatban az elektromossággal és a propán-butánnal, így a tűzrakáshoz kell indokot keresniük. A legjobb indok pedig éppen a sütögetés, amelyhez sokan faszenet, sokan valamilyen (rendesen kiszárított!) speciális fát használnak. A faszenes grillek sokféle minőségben és kivitelben kaphatóak a tízeurós, kerekes gömbgrillektől kezdve a több száz eurós, lecsukható fedelű, többkamrás példányokig (a BBQ grillek szintén ide tartoznak, de az egy külön téma). A parázson sütés viszont gyakorlatot és szakértelmet igényel, hiszen a parázsnak idő kell, a hőfokot pedig nem tartja, vagyis folyamatosan ott kell lenni mellette. Ebben a tekintetben a faszén a legegyszerűbb megoldás, hiszen nem kell hozzá gondosan szárított faanyag, sem balta, és viszonylag sokáig tartja a magas hőfokot. Ennek a sütési módnak a hátránya, hogy a sütnivaló könnyen odaég, vagy részben elszenesedik (rákkeltő anyagok keletkeznek), tehát figyelmet igényel. A jól sikerült eredmény viszont kárpótol a hátrányokért.

Előnye: karakteres ízek, elektromosságtól és gáztól független, könnyen szállítható (főleg, ha kicsi)

Hátránya: állandó költséget igényel a használata (faszén), hamut termel, nehezen szabályozható a sütési hőfok

 

Amikor a fa a lényeg

Némely kultúrákban a grillezés főszereplője nem a hús vagy az új grillsütő, hanem a sütéshez használt fa. Ahogy a hagyományos disznótoros termékek füstölésénél, a napjainkban divatos BBQ-sütésnél is nagyon fontos a fa, amely a füst aromáját adja. Érdemes kísérletezni a bükkel, a körtével vagy akár szőlőtőkékkel is, mert az eredmény ízében érezhető lesz a különbség.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?