Köhögést, hőemelkedést, fáradtságot okozhatnak a bélparaziták

hasfájás

Hasfájás, hányás, hasmenés, étvágytalanság, fogyás, éhségroham – ezek a tünetek arra utalnak, hogy a gyermek bélcsatornájában paraziták telepedtek meg.

Amikor Máriát szakmai gyakorlatra a kórház gyermekosztályára küldték, nagyon örült. Jobbat el sem tudott volna képzelni. Főleg azért, mert barátnője, Anna is ugyanarra az osztályra került, ráadásul egyszerre ügyeltek. „Talán az első hetünket töltöttük ott, amikor az egyik napon rémülten futott be az orvosi szobába, és azt kiabálta, hogy nézzük meg a kórteremben azt a szörnyűséget, amit még soha nem látott. A főnővérrel izgatottan követtük őt” – írta le a ma már tapasztalt nővér a 20 évvel ezelőtt történteket. Az ágy szélén ült a kb. négyéves fiú, és vánkosán egy hosszú giliszta kúszott. Anna épp mellette volt, amikor felköhögte. A főnővér csak mosolygott, és azt mondta: „Megtaláltuk a kisfiú hasfájásának és köhögésének okát.” Elmagyarázta, hogy ez egyáltalán nem rendkívüli eset, s hogy még biztosan találkozunk ilyennel. „Igaza volt” – tette hozzá Mária.

A bélférgek vezetnek

A paraziták okozta egészségi problémák száma napjainkban jelentősen megnőtt. Gyermekkorban nem rendkívüli jelenség a parazitafertőzés. A homokozóban vagy a háziállatok simogatása közben könnyen „szerezhetnek” a gyerekek élősködőket. A legtöbb bajt kétségkívül a bélférgek okozzák.

„A gyermekközösségekben legjobban a parazitafajták két fő csoportja terjedt el. Alakjuk szerint vannak kör keresztmetszetű férgek (hengeresférgek – orsóférgek), valamint lapos testű férgek (galandférgek, szalagférgek). Az orsóférgek legismertebbje a cérnagiliszta és az orsógiliszta” – magyarázta dr. Eva Mocová gyermekgyógyász, s elmondta, milyen tüneteket válthatnak ki. A hasfájás vagy az étvágytalanság csaknem minden fertőzésnél megfigyelhető. Számos más panaszt viszont csak bizonyos parazita okoz.

Érdekes

Orvoshoz kell vinni a gyereket, ha

  • a parazitafertőzés bármelyik tünete jelentkezik
  • közvetlenül a székletben parazitát veszünk észre
  • a végbél környékén bélgiliszta jelenik meg

Ha viszket...

Megfigyelte, hogy gyermeke gyakran vakarja a fenekét? Eszerint cérnagiliszta okozhatja a bajt. „A nőstények este és éjszaka hagyják el a bélrendszert, hogy a végbél környékére lerakják petéiket” – magyarázta a doktornő az okot, hogy a gyerekek miért vakaróznak főleg este vagy akkor, amikor alszanak. Vakarózáskor a peték könnyen a köröm alá kerülnek. Ha ezután megérintik a szájukat vagy az arcukat, bekerülnek az emésztőrendszerbe és bezárul az önfertőződés ördögi köre – mondta a doktornő, majd hozzátette: – A gyerekkori étvágytalanságnak ez a leggyakoribb oka, de a viszketési inger más zavart is okoz: a gyerek nyugtalanul alszik, reggel pedig fáradtan ébred, fáj a hasa, és nem ritka a húgyúti fertőzés sem. A cérnagiliszta bejut a vizeletkiválasztó rendszerbe, és az amúgy steril vizeletbe azokat a baktériumokat is beviszi, amelyek normális körülmények között csak az emésztőrendszerben találhatók meg. Ha ez a parazita a hüvelybe kerül, a kislány könnyen a nőgyógyászatra kerülhet.”

Az éren is átjut

A kisgyereknél az orsógiliszta is gyakori, ami másképpen kínozza meg a szervezetet, mint a cérnagiliszta. Például úgy, hogy a bélből más szervekbe is eljut. „Ha a gyerek lenyeli a petét, a bélben lárva fejlődik ki belőle, ami átfúrja a bélnyálkahártya kapillárisát. Ennek még semmilyen tünete nincs, de hasfájás vagy rosszullét jelentkezhet. A bél legkisebb erén keresztül a vérárammal a lárva a tüdőbe jut, innen pedig a légutakba, majd a nyelőcsőbe és a gégébe. Ha nem köhögi fel, akkor a gyerek ismét lenyeli, s az emésztőrendszeren keresztül a vékonybélbe jut, ahol két hónap alatt úgy megnő, hogy petéket rak” – magyarázza a doktornő az orsógiliszta fejlődési szakaszait.

Nem tüdőgyulladás

Amikor aktivizálódik az orsógiliszta, a tüneteket gyakran a vakbél- vagy tüdőgyulladással tévesztik össze. „A orsógiliszta lárvái a bélből a száj felé haladnak. A vakbélbe, az epevezetékbe, a hasnyálmirigy-vezetékbe is eljutnak, s ott a szervek klinikai betegségének tüneteit okozzák. Például emésztési zavart, hányást” – mondta a doktornő. Ha a parazita lárvái a tüdőbe kerülnek, a légcsőgyulladásra emlékeztető száraz köhögés jelentkezik. A felköhögött váladék néha véres, s láz, idegrázás, mellkasi nyomás, fájdalom is kísérheti a köhögést. Az orsógiliszta sok problémát okozhat a gyermek szervezetében. A kifejlett paraziták annyira elszaporodhatnak, hogy akár a bél egy szakaszát is elzárhatják, ami olyan súlyos állapot, hogy azonnali műtétet igényel. Ha erős hasfájás és hányás jelentkezik, azonnal orvoshoz kell vinni a gyereket. „Gyógyszeres kezelés nélkül az orsóféreg akár 1-2 évig is a bélben marad. Figyelmeztető jel lehet az is, ha például éjszaka bepisil a gyerek, gyakran fáj a feje, nem alszik jól, ideges, fáradt, levert, gyakran kínozza köhögés, a kislánynak hüvelyfolyása van” – magyarázta a szakember.

Érdekes

Fertőzésre utal

  • emésztési zavar
  • hányás
  • hasmenés
  • étvágytalanság
  • fogyás
  • éhségroham
  • száraz köhögés
  • véres köpet
  • hőemelkedés
  • hidegrázás
  • mellkasi fájdalom és nyomás
  • viszketés a végbél környékén
  • nyugtalan alvás
  • reggeli fáradtság
  • húgyúti fertőzés

Világszerte magas a parazitafertőzött gyerekek száma, s a veszély elsősorban a kisgyerekeket és a közösségbe járókat fenyegeti. Ennek az a magyarázata, hogy még nem rögzültek náluk a higiéniai szokások, mindent megkóstolnak, mindent a szájukba vesznek, így ismerkednek a világgal. Minél előbb megtanítják a szülők a gyereket az alapos kézmosásra, annál jobb. De ez sem segít minden esetben. „A orsóféreg petéi a megtrágyázott földben öt évig is megmaradhatnak, ezért ha a gyerek mosatlan zöldséget vagy gyümölcsöt eszik, nagy a valószínűsége, hogy megfertőződik” – emelte ki az ételek alapos mosásának fontosságát a doktornő. A fertőzés veszélye fenyeget nemcsak akkor, ha a gyerek háziállatot simogat, hanem akkor is, ha a kutyák és macskák által szennyezett homokozóban játszik.

Fokhagyma és káposzta

A házi receptek közül hasznos lehet a fokhagyma, a savanyú káposzta fogyasztása és a fehér cukor kerülése. Vannak parazitaellenes gyógyszerek, amelyek ugyan megszabadítanak az élősködöktől, de az ismételt fertőzéstől nem. „Főleg a cérnagiliszta fertőz újra és újra, családon belül is. Ezért a gyerekkel együtt az egész családot kezelni kell. Azokat is, akiknek semmilyen tünetük nincs” – hangsúlyozta a gyermekgyógyász.

A napi többszöri kézmosásnak természetesnek kell lennie. „A kicsiket meg kell tanítani arra, hogy ne csak vécéhasználat után, hanem akkor is mossanak kezet, ha a kutyával vagy a macskával játszottak. Az nem elég, hogy gyakran mosnak kezet. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsák meg kezüket az ujjak között is, és ne hagyják ki a rövidre nyírt körmök tisztítását sem” – jegyezte meg dr. Eva Mocová.

Érdekes

Legfontosabb a megelőzés

  • Alapos kézmosással akadályozzuk meg, hogy a kórokozók az emberi ürülékből a szervezetbe jussanak.
  • Tartsuk gyermekeink körmét tisztán, nyírjuk rövidre.
  • Tanítsuk meg gyermekeinket a toalett utáni és az étkezés előtti rendszeres kézmosásra.
  • Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy nem helyes a kezüket a szájukba tenni.
  • Naponta mossuk le végbélnyílásukat (reggel és este).
  • Rendszeresen váltsunk fehérneműt és ágyneműt.
  • A fehérneműt, ágyneműt fertőtlenítsük, ha fertőzött gyermek használta.
  • A gondos kézmosásról a kutyával, macskával való érintkezés után se feledkezzünk meg.
  • Rendszeresen féregtelenítsük háziállatainkat.
  • Figyeljünk oda jobban a játszóterekre, ahol az állati ürülékből parazita révén fertőződhetnek meg gyermekeink.
  • Az apró, homokozóban használt játékokat rendszeresen mossuk le.

Anna Balášková,
Zdravie

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?