Zavar a szállításban: késhetnek a karácsonyi rendelések

Szuezi-csatorna

Egy újabb Covid-19 gócpont miatt a kínai Guangdong tartomány kikötőjében hatalmas torlódások alakultak ki. A szakértők szerint előfordulhat, hogy a karácsonyi rendelések késni fognak.

A torlódások következménye, hogy késnek a rendelések, ez pedig súlyosbítja a feszültséget a globális ellátás terén.

Szakértők szerint a helyzet normalizálódása több hónapot is igénybe vehet. A Guangdonban kialakult késések csak a legfrissebbek a súlyos visszaesések sorában. A hajózási cégek még mindig küzdenek a pandémia által kiváltott keresletingadozások, valamint a Szuezi-csatorna utóbbi elzáródásának következményeivel.

Hasonló a helyzet a Yantiani Nemzetközi Konténerterminálban, ami létfontosságú közvetítője a Gyöngy-folyó deltájából, Kína fő gyártási és technológiai központjából származó exportnak. A tavalyi év májusától a terminál általános kapacitásának csak töredékével működik, mivel azt korlátozzák a pandémia miatt. Ez pedig szintén súlyos torlódásokhoz vezetett.

James Baker, a Lloyd's List szállítmányozási kiadványának szerkesztője szerint a legnagyobb probléma, ami a torlódásokban is szerepet játszik, hogy a kiskereskedők tudják, a szállítás nagyon lassú, ezért már most lefoglalják a karácsonyi árut.

„Hagyományosan a szállítás csúcsszezonja a harmadik negyedévben kezdődik, mivel mindenki felkészül az ünnepi időszakra, de idén egy állandó csúcsszezonban vagyunk, és ki tudja, mi fog történni augusztusban vagy szeptember. A bomba akár fel is robbanhat. Nagyon nehéz megmondani.”

Baker szerint a szituáció akár javulhat is, de azért azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ha karácsonyra szeretnének adni valamit a családjuknak, akkor kezdjenek el még most rendelni.

(br, BBC)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?