Milyen könyvet tervez olvasni a nyáron, és mit ajánl olvasóinknak nyári olvasmányként?

Vasárnap

Mrva Marianna szociológus

Jelenlegi olvasmányom Irene Solà katalán írónő Éneklek, s táncot jár a hegy című könyve, amelynek hívószavai, a mágikus realizmus, a Pirreneusok zárt világa, a természet és az emberek közötti intenzív kölcsönhatás egyből felkeltették az érdeklődésem. A könyv mégis egészen más, mint amire számítottam. Első narrátorként a viharfelhő szólal meg, amely csak egy azok közül a természeti képződmények, állatok, növények és gombák közül, akik az emberrel egyenrangú hangot kapnak. Számomra ez teljesen új és nagyon izgalmas perspektíva. Az év eddigi egyik legjobb olvasmánya azonban Marilynne Robinson Háztartása, ami nem nyári olvasmány olyan szempontból, hogy majdnem végig fagy benne, vagy ha nem fagy, minden sáros és latyakos az olvadt hótól. A természet itt is meghatározó, központi szerepet kap a tó, amely hullámsírba temeti egy család két tagját, először az apát, majd a lányát. Az árván maradt két lányunokát először a nagymama, majd két idősebb nőrokon, végül a csavargó életet élő nagynéni neveli, aki ruhástul alszik, és sosem tudni, mikor tűnik el. A nagynéni sajátos nevelési módszerei és háztartásról szóló elképzelései („a teljesen értéktelen holmik összehordását a lelkiismeretes takarékosság bizonyítékának tekintette”) az egyik lányt vonzzák, a másikat egyre inkább taszítják, a maradás végül mindhármuk számára lehetetlenné válik. Élvezetes és elgondolkodtató olvasmány, erős női karakterekkel. Az én nyári olvasmányaimra elég sok jelölt gyűlt össze az utóbbi időben, köztük a klasszikusnak számító, de általam csak az utóbbi időben felfedezett Nincstelenek, Borbély Szilárd regénye, valamint Rubin Szilárd Csirkejáték című regénye. Ezeken kívül Marianna D. Birnbaum Apu, Paul Auster Holdpalota és Valeria Luiselli Elveszett gyerekek archívuma című műve a várólistás. Ezek a tervek, ősszel kiderül, mi lett a valóság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?