Amikor a pedagógus alkot

komárom
Komárom |

Rendhagyó módon most nem az iskolákban végzett munkájukért, hanem művészi alkotásaikért vehettek át díjakat szlovákiai magyar pedagógusok a komáromi Limes Galériában.

Az alkotópályázatot a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) hirdette meg Alkotni is engedd... címmel olyan pedagógusoknak, akik számára nem ismeretlen terep a művészi alkotómunka sem, mi több, magas szinten művelik azt. Zene-, irodalom-, képző- és iparművészet, valamint a fotó és számítógépes grafika kategóriákban adhatták be az érdeklődők a pályamunkáikat, amelyeket szakavatott zsűrik bírálták el arany-, ezüst- vagy bronzsávos minősítéssel. Ezzel párhuzamosan az SZMPSZ különdíjakat is kiosztott egy-egy kategóriában.

A megjelent pedagógusokat Farkas Veronika, a Limes Galéria igazgatója üdvözölte. Fekete Irén SZMPSZ-elnök elmondta, a jelenlegi tanév elején, tavaly ősszel írták ki a pályázatot, amelynek köszönhetően 45 intézményből 55 pedagógus 178 alkotása érkezett be hozzájuk. Egyúttal hangsúlyozta a művészet jótékony hatását a belső, lelki életre. Vörös Mária SZMPSZ-alelnök a beküldött műveket kategóriánként értékelve kiemelte, a zsűrinek nem volt könnyű dolga.

A pedagógusi alkotásokból készített kiállítás július 4-éig tekinthető meg a Limes Galériában.

komárom

A mindennapi élet része

Lapunknak a zene kategória aranysávos helyzettje, az Ima c. művét a megnyitón is előadó Arany Nikolett arról beszélt, hogy miként is teszi mindennapjai részévé a művészetet. „Igazából mindig is énekeltem, egészen gyerekkoromtól kezdve, de hivatásos énektanárhoz 2017 óta járok“ – árulta el a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola pedagógusa, akinek a történelem a fő szakja. Nem nagyon van olyan nap, amikor ne énekelne: „Igyekszek betartani a heti egy-két nap pihenőt, hiszen pedagógus vagyok, napi szinten tanítok, sokszor nagyon igénybe van véve a hangom a tanteremben.“

A megnyitón előadott dal az istenhitéből fakad. „Volt egy nehéz szakasza az életemnek, amikor rabságban éreztem a lelkemet, s fohászkodtam az Úrhoz, hogy szabadítson meg. Ez azt eredményezte, hogy pár héten belül megkaptam a megszabadulás érzését“ – árulta el, majd hozzáfűzte, az élmény hatására szerette volna megénekelni ezt a belső, lelki folyamatot, s így mások számára is közvetíteni tudja ezt a tapasztalatot az éneklés segítségével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?