Környezetbarát és egészséges zöldház

Környezetbarát és egészséges zöldház

Az épületek energetikai hatékonysága, a tervezés színvonala és minősége, valamint a házak megépítése és használata szorosan összefüggnek. Csakhogy anyagias világunkban sokszor a legfontosabb szempont a pénz, és gyakran ott spórolunk, ahol nem kellene. Az ún. zöldházak első ránézésre nagyon sokba kerülnek, ám a befektetés gyorsan megtérülhet.

Aki saját otthont szeretne, elsősorban azon gondolkodik, honnan teremtse rá elő a pénzt. A finanszírozástól való félelem következtében hajlamosak vagyunk spórolni a tervezési és az építési költségeken. Gyakran az alapján választunk lakást vagy házat, hogy mennyibe kerül a négyzetmétere, miközben az olcsóbb ingatlan nem feltétlenül kifizetődő: az ún. zöldépületekkel szemben a túl olcsó házak esetében később jóval magasabbak lehetnek a fűtési, hűtési, javítási, karbantartási és felújítási költségek.

Mi a zöldépület?

Többféleképpen lehet zöldépületet létrehozni, a különböző módszerek közös nevezője: a környezetszennyezést, illetve a környezettel kapcsolatos negatív hatást kell minimalizálni vagy teljesen kizárni az épület építése és későbbi használata során. A fő szempontok az energetikai hatékonyság és a zöldenergia, miközben a tervezők kihasználják a bioklimatikus dizájn elveit – azaz jó minőségű hőszigetelést, energiatakarékos nyílászárókat, hatékony és környezetbarát fűtési, szellőző és klimatizációs rendszert javasolnak. Továbbá, csökkenteni kell a fosszilis nyersanyagokból nyert energia felhasználását, ideális esetben a zöldházban előállított zöldenergiát kell használni. Fontos szempont, hogy olyan telkekre nem szabad házat építeni, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a biodiverzitáshoz, és a községek zöldterületeit sem szabad csökkenteni. Egy épület jó elhelyezése csökkentheti a közlekedés káros hatását úgy, hogy a ház közelében elérhető a tömegközlekedés, van ott például buszmegálló, és a lakosok a közelben tudják biztosítani a legfontosabb szükségleteiket – például van ott bolt, iskola, étterem, posta stb.

Egészséges alapanyagok

A zöldházak biztonságos technológiákkal előállított és toxikus anyagokat nem tartalmazó elemekből épülnek. Igyekeznek a közelben gyártott alapanyagokat használni, ezzel is csökkentve a szállítás negatív hatását. Tanácsos újrahasznosítható anyagokat választani, így a fölösleges maradék nem kerül a szemétlerakatra.

Fontos az egészséges belső légkör kialakítása: a házban folyamatosan megfelelő mennyiségű friss levegőt kell biztosítani. Egyrészt használjunk nem toxikus festékeket, ragasztókat, másrészt a megvilágításnál és az árnyékolásnál alkalmazzuk a bioklimatikus dizájn elvét! Például az épület megfelelő fekvésével, az ablakok gondos megtervezésével elérhetjük, hogy a napfény erejét nyáron természetesen enyhítjük, árnyékoljuk, télen pedig felerősítjük. Sokat segíthet egy megfelelő helyre ültetett fa: a lomblevelű fák télen kopárak, és beengedik a napsugarakat a házba, az örökzöld fák pedig védenek az erős téli szél ellen. A zöldházakban a belső megvilágítást igyekezzünk úgy biztosítani, hogy minél több természetes nappali fény jusson az épületbe, miközben az nem hevül túl!

Környezetbarát építkezés

Már az építkezés során ügyelni kell arra, hogy ellenálló alapanyagokat használjunk – a jövőben kevesebb javításra lesz szükség, kevesebb a hulladék, és a ház nem fogja károsítani a környezetet. Igyekezzünk csökkenteni vagy teljesen eltávolítani az eróziót, illetve védjük az adott terület fáit és biodiverzitását! Fontos a komposztálás és a szelektív hulladékgyűjtés – ha lehet, mi is biztosítsuk hozzá a feltételeket! A ház környékét próbáljuk kreatívan rendezni, miközben célszerű az eredetileg ott élő növényfajokat odaültetni. Ennek köszönhetően minimalizálni lehet az ún. „városi hőszigeteket”, és csökkenthető a növényvédő szerek, műtrágyák használata.

Megtérülő befektetés

Az ökológiai és energetikai tanúsítvánnyal rendelkező épület megtervezése, a projekt előkészítése, a felhasznált jó minőségű és környezetbarát alapanyagok, a „zöldtanúsítvány” és maga az építkezés költségei esetenként jóval magasabbak lehetnek, mint egy nem zöldház esetében. Viszont a kezdeti magasabb kiadások később sokszorosan megtérülhetnek az energetikai hatékonyságnak és annak köszönhetően, hogy az ilyen ház nem árt a környezetnek, sem az egészségnek. Ráadásul, a bioklimatikus dizájn elveinek az alkalmazása nem kerül pénzbe, ez elsősorban odafigyelés, hozzáállás és átgondolt tervezés kérdése.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?