Az ENSZ-főtitkár üdvözölte az oltóanyag-felajánlásokat, de kevesli azokat

António Guterres

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken üdvözölte a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) angliai csúcstalálkozóján tett oltóanyag-felajánlásokat, de kevesellte is.

A G7-csúcs résztvevői – a csoport soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország – brit tájékoztatás szerint legalább egymilliárd adag koronavírus-oltóanyagot adományoznak a világ többi országának, emellett tervet dolgoznak ki a vakcinagyártás felfuttatására, annak érdekében, hogy az adományozási célkitűzés teljesíthető legyen.

„Nagyon üdvözlendő az egymilliárd (oltóanyag). De nyilvánvalóan többre lesz szükség” – jelentette ki Guterres Londonban a csúcstalálkozó témáiról újságíróknak nyilatkozva. Az ENSZ-főtitkár szerint az oltóanyagokat eddig nagyon egyenlőtlenül és igazságtalanul osztották el, holott szerinte közjavakként kellene kezelni őket.

Mint mondta, a koronavírus különösen a fejlődő országokban terjed futótűzként. Hangsúlyozta, gyorsan kell cselekedni, hogy minél több ember védett legyen világszerte, mielőtt a mutálódó vírussal szemben hatásukat vesztenék az oltóanyagok. „Háborúban állunk a vírussal” – szögezte le Guterres.

Az ENSZ főtitkára globális oltási tervet szorgalmazott. Felszólította a kormányokat, valamint a globális nemzetközi és pénzügyi szervezeteket, hogy a gyógyszeripari cégekkel összefogva emeljék duplájára a vakcinatermelést. Mint mondta, olyan szabályozást kell találni, amely megóvja a gyártók profitját, másrészt pedig biztosítja az ellátást a termelés megkétszerezésével.

Guterres egyben ígéreteik megtartására sürgette a Heteket, hogy évente mintegy 100 milliárd dollárral támogassák a fejlődő országokat a klímaváltozás kihívásainak kezelésében. „Ezt eddig még nem tették meg”, pedig 2021-től biztosítaniuk kellene - húzta alá.

Arról is beszélt, hogy a novemberben Glasgow-ban tartandó ENSZ-klímakonferencia több szempontból is az utolsó nagy lehetőség arra, hogy a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit elérhessék. „A szakadék szélén állunk” – fogalmazott Guterres, aki szerint csak közös erőfeszítéssel akadályozhatók meg a klímaváltozás súlyos és visszafordíthatatlan következményei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?