Megnyílt Karcsaország Magyarság Háza

Királyfiakarcsa
Királyfiakarcsa |

A helyi önkormányzat a Petőfi Baráti Társulással közösen ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy fontosnak tartja a falu kulturális életének a támogatását.

Nem megalomániás befektetési projektekkel, nem lebetonozott parkolóhelyek kialakításával, hanem olyan fejlesztésekkel, melynek köszönhetően a település megőrzi falusi jellegét, és újabb teret alakítanak ki a helyiek számára. A tájház felújítása után, amelyet pár éve már a helyi nyugdíjasok szépítenek, ápolnak és gyarapítanak, egy újabb közösségi teret alakítottak ki Királyfiakarcsán, mindenki örömére. „Horváth Csaba alpolgármester hívta fel a figyelmünket arra, hogy támogatásért pályázhatunk a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságánál. Mivel már régóta szerettünk volna egy hivatalos székházfélét a Petőfi Baráti Társulás számára, megragadtuk az alkalmat és az alpolgármester hathatós segítségével megpályáztuk a tízmillió forintos támogatást. Pályázatunkat tavaly júniusban pozitívan bírálták el, így szeptemberben el is kezdődött az építkezés. A támogatás egyetlen feltétele az volt, hogy 2020 végéig be kell fejezni az építkezést” – részletezte Erdős Péter, a társulás elnöke.


Hála a társulásnak, valamint a számos önkéntes adakozónak és támogató cégnek tartani tudták a határidőt. Ráadásul a székházhoz, még egy sütő-főző, grillező kemence együttest is megépített Sándor Ottó mester a Cserkészligetben. A fejlesztés teljes költsége 40 ezer euróra rúg, de az eredmény magáért beszél. A ház belső díszítése Kiss Márta festőművész munkája. Freskókon Petőfi Sándor életútját mutatja be, kiskőrösi szülőházától a segesvári csatáig, a költő legismertebb verseinek szövegeivel együtt. „Reményeink szerint ez a ház egy találkozóhellyé alakul a jövőben. Többféle programot, előadásokat szeretnénk itt szervezni, már most készülünk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára 2023-ban, merthogy 1823. január 1-én született. Addig is szeretettel várjuk az iskolák érdeklődését, hiszen ez egy ideális hely akár egy történelemóra, akár egy magyarirodalom-óra megtartására” – zárta Erdős Péter. Hozzátesszük, a Cserkészliget egyéb kincseket is rejt. Ilyen például a már régen elfeledett használati eszközök, szerszámok, kocsik, melyeket itt állítottak ki, vagy a tudományos értéssel kialakított arborétum, ahol elsősorban őshonos magyar fákat telepítettek a lelkes tagok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?