Stoltenberg: új veszélyeket rejtenek Oroszország és Kína szorosabbá váló kapcsolatai

Jens Stoltenberg

Új veszélyeket rejt Oroszország és Kína szorosabbá váló politikai és katonai együttműködése a NATO számára, fenyegetve a multilateralizmust – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a La Repubblica című olasz lapban kedden megjelent interjújában.

„A szabályokon nyugvó rend, a multilateralizmus alapja veszélybe került” – húzta alá Stoltenberg.

„Oroszország és Kína egyre gyakrabban működik együtt politikai és katonai síkon. Ez egy új dimenzió és komoly kihívást jelent a NATO-nak. Újabb veszélyek tárulnak fel” – fogalmazott a NATO-főtitkár.

„Moszkva és Peking egyre szorosabban egyeztetik álláspontjaikat olyan multilaterális szervezetek döntéshozatalában, mint az ENSZ. Ráadásul a két ország közös hadgyakorlatokat is tart, valamint nagy hatótávolságú közös repüléseket és haditengerészeti műveleteket is végez. Ezen felül intenzív tapasztalatcserét folytatnak a fegyverrendszereket és az internet ellenőrzését illetően is” – közölte Stoltenberg.

Kiemelte, hogy a NATO-nak alkalmazkodnia kell „az egyre versengőbbé váló globális biztonsági környezethez”.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy nem tekintik Kínát ellenségnek, ugyanakkor Peking „nem osztja értékeinket, nem hisz a demokráciában, a szólásszabadságban, sem pedig a sajtó szabadságában”. Hozzátette, hogy Kína nagyon aktív Afrikában, a Nyugat-Balkánon és az északi sarkvidéken is. Mindemellett infrastrukturális nagyberuházásokat eszközöl Európában és a kibertérben is kulcsszereplővé vált.

„Mindez nagy kihatással van biztonságunkra” – hangsúlyozta a NATO főtitkára.

Beszélt arról is, hogy az észak-atlanti szervezet kettős megközelítésmódot – elrettentést és párbeszédet – alkalmaz Oroszország kapcsán. Felidézte, hogy NATO-csapatok állomásoznak a balti térségben, Lengyelországban és Romániában is. Hozzátette, hogy válság esetén gyorsan tudnak további erőket mozgósítani.

Fehéroroszország kapcsán megjegyezte, hogy a NATO éberen követi az ottani fejleményeket.

„Természetesen készen állunk vészhelyzet esetén megvédeni szövetségeseinket - Moszkva és Minszk felől érkező – bármilyen fenyegetéssel szemben” – szögezte le Stoltenberg.

A NATO-tagországok vezetői június 14-én találkoznak Brüsszelben, hogy áttekintsék kapcsolataikat, és felvázolják a szervezet jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. A tanácskozást követően Joe Biden amerikai elnök Genfben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?