Nyugati vezetők üdvözölték a Ratko Mladić elleni ítéletet

Ratko Mladić

Nyugati vezetők üdvözölték kedden, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a „Balkán mészárosának” is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Joe Biden amerikai elnök szerint a „történelmi jelentőségű ítélet azt mutatja, hogy a szörnyű bűncselekmények elkövetőit felelősségre vonják. Ezenkívül megerősíti azt a közös eltökéltségünket, hogy megakadályozzuk, hogy a jövőben atrocitások fordulhassanak elő a világ bármely pontján” – tette hozzá. „Lélekben a Mladić atrocitásainak áldozatául esett oly sok ember hozzátartozóival vagyok. Soha nem hagyhatjuk, hogy eltöröljék szeretteik halálának tragédiáját, mindazonáltal remélem, hogy a mai ítélet nyújt némi vigaszt a gyászolóknak” – fogalmazott közleményében az amerikai elnök.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében fontos lépésnek nevezete a hágai nemzetközi bíróság jogerős döntését az áldozatoknak járó igazságszolgáltatás szempontjából. „Az ítélet segíteni fog mindnyájunkat, hogy a fájdalmas múltat magunk mögött hagyjuk, és a jövőbe tekinthessünk” – fogalmazott.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös nyilatkozatában hangsúlyozta: az EU elvárja, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind a Nyugat-Balkánon minden politikai szereplő teljes körűen együttműködjön a nemzetközi bíróságokkal, tiszteletben tartsa döntéseiket, és elismerje függetlenségüket és pártatlanságukat. Kijelentették: a népirtás, a revizionizmus és a háborús bűnösök dicsőítése ellentmond a legalapvetőbb európai értékeknek. A keddi döntés lehetőséget kínál Bosznia-Hercegovina és a régió vezetőinek, hogy példát mutassanak az áldozatok emlékének tiszteletben tartásában, és elősegítsék a megbékélést, a háború örökségeinek felszámolását és a tartós béke kialakítását. A régióban működő nemzetközi és hazai bíróságoknak folytatniuk kell azon küldetésüket, hogy igazságot szolgáltatnak a háborús bűncselekmények, az emberiség elleni bűncselekmények ügyében és a népirtás valamennyi áldozatának és családtagjaiknak. Az ilyen cselekedetek nem maradhatnak büntetlenül - tették hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott: „megkönnyebbült” az ítélet hallatán, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a „jog diadalmaskodott”. „Remélem, hogy ez vigaszt nyújt az áldozatok és a túlélők számára” – írta Twitter-bejegyzésében.

Üdvözölte kedden az MICT döntését Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is. „Mladić bűncselekményei a politikai hasznoszerzés céljából szított gyűlölet irtózatos csúcspontját jelentették” – fogalmazott egy közleményben Bachelet. „A mai döntés az ő személyes felelősségéről szól szörnyű tetteiért, nem a kollektív büntetésről vagy arról szól, hogy bármelyik közösséget bűnösnek állítsuk be” – tette hozzá.

Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ-főtitkárnak a népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadója a Genfben kiadott közös közleményben úgy vélekedett: az ítélet fontos üzenetet küld a Nyugat-Balkánnak, ahol a „népirtás tagadása” egyre nagyobb méreteket ölt. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina számos városában továbbra is fellelhetőek háborús bűnösöket dicsőítő poszterek, graffitik, emléktáblák és egyéb tárgyak.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet a boszniai szerbek hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladić ellen a délszláv háború idején muszlimok ellen elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladić vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg 1995 júniusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?