Németh Szilárd: „Gyorsabb és támadóbb focit játszottunk”

Németh Szilárd

A komáromi KFC a kiesési zóna szomszédságából, a 12. helyről rajtolt a II. labdarúgó-liga tavaszi idényében, s az új vezetőedző, az 59-szeres szlovák válogatott Németh Szilárd irányításával a 8. 
helyen zártak. Vele beszélgettük.
 

A KFC klubvezetésének alapvető célja az volt, hogy a csapat a negyedik évadjában bennmaradjon a II. ligában. Ön pedig szerette volna bizonyítani, hogy a fiúk jobb eredményre képesek a bajnokságban, mint amilyet ősszel elértek. Maradéktalanul teljesültek a célok?
Igen, a kitűzött célokat teljesítettük, sikeresnek minősíthető a teljesítményünk. A 12. helyről felküzdöttük magunkat a középmezőnybe, és a 8. helyen zártunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden ment, mint a karikacsapás, mert volt több mérkőzésünk, amelyeken pontokat kellett volna szereznünk, de nem sikerült, viszont az is igaz, hogy voltak olyan meccsek is, amelyeken nem voltunk esélyesek és győztünk.

Láthatóan nőtt a fiúk önbizalma. Minek a következménye ez a változás?
A felkészülésünk, az ismerkedés fázisa intenzív volt, mindenki dolgozott, bizonyítani akart, és jól sikerült a rajtunk. Az első három meccsen kétszer győztünk, és a bajnokkal remiztünk idegenben, s a 7 szerzett pont nagyon biztató volt. Azután kaptunk egy nem várt pofont a Púchovtól, ami megingatta az önbizalmunkat, s kellett egy kis idő, hogy újból magunkra találjunk, ami sikerült. Később volt hárommeccses győzelmi sorozatunk is, idegenbeli győzelemmel Pozsonyban a Petržalka ellen. Az utolsó három mecscsen sajnos nem remekeltünk – bár a Skalica ellen az utolsó percig 2:1-re vezettünk, de végül 3:2-re kikaptunk –, de az is igaz, hogy négy sérültünk is volt már ekkor (Saláta, Šurnovský, Špak, Szetei), ami rányomta bélyegét a játékunkra. A játékstílusunkon sokat változtattunk, gyorsabb és támadóbb focit játszottunk, mint korábban.

A tavaszi mérleg 6 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 22 pont, ami a megszerezhető pontok 52%-a. Maradtak még tartalékok a csapatban?
Azt gondolom, hogy igen. A jó foci legfontosabb eleme a gólszerzés, ebben feltétlenül javulnunk kell, mert a gólhelyzeteink alig egyharmadát értékesítjük, és ez által úsznak el a pontok. Bár az őszhöz viszonyítva jelentősen javultunk, a gólarányunk magasan negatív volt akkor (10:22), tavasszal ezt pozitívra változtattuk (21:20). A bajnokság első felében ősszel fél gól sem esett egy meccsre, a másodikban pedig pontosan másfél. A játékosok erőnlétében és mentális stabilitásában is javulhatunk még a jövőben. 

Menet közben többször említette, hogy a csapat fejlődésben van. Ez azt jelenti, hogy ha a keret együtt marad, akkor van még felfelé?
Csapatunk jelentős hányada fiatal, igényli a fejlődést, de az is biztos, hogy a felkészülési feltételeken is javítani kell. A tétre menő meccseken állandósítani kell a minőségi játékot a mérkőzések egész időtartamában. Ezt egy sikeres csapatnak el kell érnie. Mindenkinek minden meccsen a teljesítőképessége szintjén kell játszania. Persze ehhez idő kell és sok-sok munka.

Arra milyen esély van, hogy a csapat kulcsemberei maradnak a KFC-ben a következő évadban?
Erről korai beszélni, de egyelőre úgy tudom, hogy a meghatározó játékosok maradnak Komáromban. Akiknek lejárt a szerződése, azok távoznak.

Mint komáromi születésű, hogy érzi magát a KFC kispadján?
Szülővárosomban kezdtem gazdagnak mondható pályafutásomat, s mindig a fejemben volt, hogy segítenem kell a csapatot, ahonnan elindultam. Most erre lehetőség adódott, aminek örülök, s igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy a jó foci otthonra találjon Komáromban.

Ezt úgy is érthetjük, hogy marad a KFC vezetőedzője?
A KFC klubvezetése igényt tart a munkámra, én úgy érzem, hogy még nem fejeztem be, amit elkezdtem, ezért szeretném folytatni.

Mit üzen a focirajongóknak Komáromban és a régióban? 
Az élvezetes foci csak nézőkkel az igazi. Az örömszerzés az élet egyik alapeleme. Nagyon szeretném, ha ez a jövőben, Komáromban is így lenne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?