Vlčan a földművelésügyi tárca élére állt

Ján Mičovský
Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden kinevezte Samuel Vlčant a földművelésügyi minisztérium élére. Ján Mičovský ezzel végleg elbúcsúzhatott a tárcavezetői pozíciótól, és az OĽaNO színeiben visszatérhet a parlamentbe.

A földművelésügyi miniszter kinevezése az utóbbi napokban kisebb káoszhoz vezetett, mivel Mičovský hétfőn délelőtt váratlanul bejelentette, hogy mégsem szeretne lemondani a tárca vezetéséről. Az OĽaNO jelöltje még május végén jelezte, hogy nem kíván a posztján maradni, mivel az általa kinevezett Gabriela Bartošová, a Szlovák Földalap vezetője korrupciós botrányba keveredett. Mičovský azonban meggondolta magát, saját bevallása szerint azért, mert a bejelentése után aláírásgyűjtésbe kezdtek az erdészek és a gazdák, hogy vonja vissza a lemondását. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök és Zuzana Čaputová államfő azonban abban állapodtak meg, hogy az új miniszter Samuel Vlčan lesz, így Mičovský hiába visszakozott, már nem kapta vissza a miniszteri székét.

Az államfő kedden ki is nevezte Vlčant. A leköszönő Mičovskýnak megköszönte a munkáját.

„Az egyik legnehezebb tárcát kellett vezetnie, amelyben számos érdek találkozik: a kis- és nagygazdáké, az élelmiszergyártóké, a kereskedőké, a fogyasztóké, az erdészeké és a környezetvédőké. Emellett még konszolidálnia kellett az olyan fontos intézményeket, mint a Szlovák Földalap vagy az Agrárkifizető Ügynökség. A politikai vitákba, amelyeket gyakran a minisztertársai és képviselőtársai ellen kellett folytatnia, beletette szívét-lelkét. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a tárca jelenlegi állapotával ön sem lehet elégedett”

– mondta beszédében az államfő. 

Zuzana Čaputová

Vlčan 2020-ban egy rövid ideig a földművelésügyi tárca államtitkáraként dolgozott, de végül tisztázatlan okok miatt távozott a pozícióból, és Igor Matovič exkormányfő tanácsadói csapatában helyezkedett el. Az új miniszter egyébként a banki szférából érkezett, a szakmai háttere tehát nem hasonlít Mičovskýéhoz, aki korábban erdészként tevékenykedett.

Zuzana Čaputová

A leköszönő miniszterrel kapcsolatban éppen azt kifogásolták, hogy bár jó szándékkal érkezett a tárca élére, de hiányoztak belőle azok a vezetői képességek, amelyek segítségével rendet rakhatott volna a kaotikus állapotban lévő agrárszektorban. Mičovský lemondásakor hasonlóan nyilatkozott lapunknak Grigorij Mesežnikov politológus is, és Čaputová a Vlčanhoz intézett beszédében szintén az említett készségek fontosságát emelte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?