A Biden vezette Amerika egyelőre nem szerezte vissza a tekintélyét a franciák és a németek szemében

Joe Biden

Az Egyesült Államok tekintélye mint vezető globális hatalomé a franciák és a németek szemében romlott amiatt, ahogy Washington reagált a koronavírus-világjárványra, és egyelőre a Joe Biden új elnök vezette Amerika nem tudta helyreállítani ezt - állapította meg hétfőn, Biden európai látogatása előtt nyilvánosságra hozott közös felmérésében a német Marshall-alap és a Bertelsmann Alapítvány.

Márciusban nyilvánosságra hozott amerikai kutatások szerint a Donald Trump vezette Egyesült Államok csaknem 400 ezer koronavírusos beteg halálát előzhette volna meg egy hatékonyabb járványkezelési stratégiával.

"A Biden-kormány első háromhavi teljesítménye nem javított a franciák és a németek véleményén arról, hogy az Egyesült Államoknak mekkora befolyása van a világban" - olvasható a felmérés értékelésében. Washington ázsiója most ugyanannyi, mint tavaly, akkor viszont 10 százalékpontot romlott a járvány előtti évihez képest. Kína tekintélye viszont megnőtt.

Ezzel ellentétben az idén megkérdezett amerikaiak úgy gondolták, hogy hazájuk befolyása külföldön nőtt.

A közvélemény-kutatást a nagyhatalmak szerepéről 11 országban végezték el.

Biden mint elnök szerdán kezdi meg európai látogatását, részt vesz a G7-országcsoport, a NATO és az Európai Unió csúcstalálkozóin. Az a súlyos feladat vár rá, hogy kijavítsa a transzatlanti kapcsolatokban Trump okozta károkat.

Arra a kérdésre, hogy mennyire megbízható partner az Egyesült Államok, a németek 51, a franciák 60, a britek 67 és a lengyelek 76 százaléka válaszolt igennel. A törököknek csak kevesebb mint a negyede tartja megbízhatónak az Egyesül Államokat. Az amerikaiaknak viszont a legnagyobb része megbízható partnernek tekinti az Európai Uniót a felmérés szerint.

Az Európában megkérdezettek többsége továbbra is úgy gondolja, hogy az Egyesült Államoknak részt kell vállalnia Európa védelmében és biztonságában. Csak Svédországban és Törökországban megosztottak az emberek nagyjából egyenlően ebben a kérdésben.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?