A fiatalokat is érintheti a porckorongkopás

porckorongkopás

Már gyermekkorban elkezdődhet az a folyamat, amely fiatal felnőttkorban porckorongsérvhez vezethet. A legsúlyosabb ágyéki gerincproblémát genetikai okok is előidézhetik, de többnyire tartáshibák, mozgásszegény életmód, gyenge mélyhát- és hasizmok járulhatnak hozzá.

A szakember szerint minimális változtatásokkal el lehet kerülni az akár bénuláshoz is vezető mozgásszervi problémát.

Azzal, hogy az evolúció során az ember felegyenesedett, a gerincoszlop alsó részére, az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti szakaszra nehezedik a terhelés nagy része. A mindennapok során gerincünket éri a legnagyobb terhelés, így ha nem alakult ki a fejlődés során a megfelelő tartóizomzat és gyengék a mély-, illetve a hasizmok, idővel ez mozgásszervi panaszokhoz, derékfájdalomhoz, lumbágóhoz, legrosszabb esetben porckorongsérvhez vezethet. Az sem mindegy persze, ki mit örökölt, mennyire erősek a kötőszövetek. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el, amelyek elősegítik a gerincoszlop hajlékonyságát, problémamentes mozgékonyságát.

A porckorongokat egy kocsonyás mag, illetve egy rostos gyűrű alkotja, amelynek víztartalma és így rugalmassága életmódunk miatt csökkenhet. Ebben az esetben a porckorong kiboltosodik, elkezdi nyomni az alsó vagy felső végtagot ellátó ideggyököket, amely éles fájdalommal járhat. Míg az ortopéd szakemberek elsősorban műtétet javasolnak, a reumatológusok gyógyszert írnak fel, a gerincgyógyász szakorvos azt javasolja, ha tudjuk, kerüljük el az operációt és az állandó gyógyszerszedést. Fontos, hogy a panaszokat megelőzzük, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Mozgásszegény gyermekkort követően nagyobb eséllyel alakul ki már fiatal felnőttkorban porckorongkopás. A betegség a 18–60 év közötti korosztályra a legjellemzőbb.

Ha már éles fájdalmat, zsibbadást, bizsergető érzést tapasztal a végtagjaiban, nagy esély van rá, hogy felborult a gerinc mögötti izmok egyensúlya, így törekedni kell rá, hogy mozgásterápiával mindezt helyreállítsák.

A fájdalom mellett ijesztő tünet lehet az izomerő elgyengülése a kézujjakban, a végtagokban, súlyosabb esetben pedig, ha az idegek is károsodnak, bénulás, illetve széklet- és vizelettartási problémák léphetnek fel. Ebben az esetben már csak a műtét segíthet. Ha még nem ennyire előrehaladott a porckorongok kopása, mozgásterápia, gyógytorna, gerincstabilizáló tréning, illetve manuálterápia lehet a megoldás.

(napidoktor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?