Mától már Szputnyikkal is oltanak

koronavírus-vakcina Szputnyik
Pozsony |

Mától Szlovákiában is oltanak az unióban nem regisztrált Szputnyik V-vakcinával. Az egyes megyékben fokozatosan kerül az orosz készítmény az oltóközpontokba. Az érsekújvári és a losonci kórházakban is elérhető lesz ez a vakcina.

Mától a pozsonyi Amerikai téren lévő, a trópusi betegségekre specializálódott kórházban és a Zsolnán a Sasinkova utcában lévő epidemiológiai rendelőben is oltanak a Szputnyik V-vakcinával. Ezzel a Pozsony és a Zsolna az első két megye, ahol elérhető a készítmény. Holnap Nyitra megyében, az érsekújvári Egyetemi Kórházban indul meg az orosz vakcina használata. Csütörtökön Trencsén és a Besztercebánya megye folytatja a sort. Az utóbbi esetében az orosz oltóanyag a losonci kórházban lesz elérhető. A hétvégétől pedig a Nagyszombati, az Eperjesi és a Kassai kerület következik.

A készítmény az eddigi dokumentumok szerint a 16–60 éves korosztály számára engedélyezett. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter ugyanakkor a közösségi oldalán szombaton azt írta, az orosz gyártó megküldte a készítmény január 18-án frissített használati utasítását a szlovák egészségügyi minisztériumnak. „A kézbesítés után nincs semmilyen legitim akadálya annak, hogy a Szputnyik V-vakcinával a 60 év feletti embereket is beoltsák, pontosan úgy, ahogy abban a 60 országban, ahol már oltanak a Szputnyikkal” – írta a vakcinát még miniszterelnökként március elején beszerző Matovič. Hozzátette, bízik benne, hogy a rossz szándékú emberek, akiket „primitív geopolitikai gyűlölet hajt” most nem kapnak teret. Az egészségügyi tárca azonban azt közölte, a gyártó által megadott hivatalos adatok szerint a készítményt a 16–60 éves korosztálynak adják be. Ugyanakkor a minisztérium megerősítette, hogy a múlt hét végén kapott egy orosz nyelvű dokumentumot, amit jelenleg még elemeznek. „Az alapos elemzés után, a jövő hét folyamán tájékoztatjuk a részletekről a nyilvánosságot” – mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca vezetője a hétvégén.

Már a múlt héten kedd óta lehet az online váróteremben regisztrálni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott orosz vakcinával való oltásra. Szombati adatok szerint 4598 személy regisztrált a Szputnyik-oltóanyaggal való oltásra, ebből 4259 kifejezetten ezt a készítményt szeretné beadatni magának. 

Milan Vetrák, az OĽaNO parlamenti képviselője a közmédia vasárnapi politikai vitaműsorában arról beszélt, szerinte ha a készítménnyel a márciusi beszerzést követően megkezdték volna az oltást, akkor sokkal többen regisztráltak volna az orosz vakcinára. Úgy gondolja, sokan, akik a Szputnyikot választották volna, már más vakcinával oltatták be magukat. „A Szputnyik ellen pedig egyfajta kampányt is folytattak” – tette hozzá. A képviselő arról is beszélt, hogy az orosz oltóanyag azon adagjairól, amelyeket nem használnak fel és amelyeknek hamarosan lejár a szavatossága, az egészségügyi minisztériumnak kell döntenie. „Például, hogy felajánlja-e más országoknak” – tette hozzá a képviselő.

Jana Bittó Cigániková (SaS), a törvényhozás egészségügyi bizottságának az elnöke a műsorban azonban kijelentette, az eddig a rendelkezésére bocsátott információk nem teszik lehetővé, hogy a 60 év feletti korosztályt is oltani kezdjék az orosz vakcinával. 

Az ellenzéki Marián Kéry (Smer) parlamenti képviselő szerint az orosz oltóanyag felhasználását a 16–60 közötti korosztályra korlátozni nem más, mint a téma átpolitizálása. „A Szputnyikkal már régen oltani kellene, beleértve a 60 év feletti embereket is” – mondta Kéry.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?