Ezrek tüntetnek Budapesten a Fudan Egyetem ellen

tüntetés fudan egyetem

Hosszú idő után először szerveztek Magyarországon tömegtüntetést. A demonstrációt a kínai Fudan Egyetem kampusza ellen hirdették meg.

A Kossuth-térre sokan érkeztek micimackós transzparenssel vagy plüssfigurával, ennek az az oka, hogy 2018-ban egy blogban Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a mesefigurához hasonlították. Ez neki annyira nem tetszett, hogy egyszerűen betiltotta az összehasonlítást.

A tiltakozó demonstrációt Jámbor András baloldali aktivista, a Mérce egykori főszerkesztője hirdette meg, aki korábban volt LMP-s és párbeszédes aktivista is, jelenleg pedig a Karácsony-féle Városházán dolgozik. Felszólalásában kifejezte reményét, hogy jövőre kormányváltás lesz, de azt mondta, azért addig is sok az ellenzék dolga. Például hogy megakadályozzák, hogy a Fudan kampusza megépüljön.

fudan tüntetés

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fudan megépítését közpénzből finanszírozott magánvállalkozásnak nevezte. „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!” - mondta a polgármester.

Végül Karácsony Gergely lépett a színpadra. Budapest főpolgármestere azt mondta, azokért az értékekért kell most kiállni, amiért 32 évvel ezelőtt Magyarországon tüntettek azok, akik ellen a mostani demonstrálók tüntetnek. „Amit akarunk, az a Diákváros. Amit nem akarunk, az az 500 milliárdból, az adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem. Ez ilyen egyszerű” - mondta Karácsony. 

A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól - jelentette ki Karácsony Gergely.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: megállítják a Fudan-beruházást és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni

Karácsony Gergely közölte: Magyarországon a legnagyobb probléma most a hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja.

"A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága" - fogalmazott a főpolgármester a téren.

(444, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?