A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer-vakcina beadását gyerekeknek

pfizer

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) a 12–15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinával. A brit kormány azonban egyelőre nem tervezi az oltási kampány kiterjesztését a gyerekekre.

June Raine, az MHRA vezérigazgatója a közleményhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a hatóság a klinikai hatásvizsgálati adatok gondos tanulmányozása után meggyőződött arról, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina hatékony és biztonságos ebben a korcsoportban is.

Raine professzor kiemelte: minden adat arra vall, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag alkalmazásának előnyei messze felülmúlják a kockázatokat a gyerekek körében is.

Sir Munir Pirmohamed professzor, a brit kormány humán gyógyszerbiztonsági tanácsadó bizottságának elnöke az MHRA bejelentéséhez csatolt ismertetésében közölte, hogy az engedélyezés előzményeként több mint kétezer 12–15 éves fiatal bevonásával vizsgálták a Nagy-Britanniában használt vakcinákat.

A klinikai próbák során az egyik csoportnak a koronavírus elleni oltást adták be, a másik csoport tagjai hatóanyag nélküli ártalmatlan szert kaptak.

Azok között, akik a vakcina mindkét dózisát megkapták, a második adag beadása utáni hetedik napon egyetlen koronavírus-fertőzést sem észleltek, a hatóanyag nélküli szerrel ellátottak körében ugyanakkor 16 esetben mutatták ki a fertőződést.

Pirmohamed professzor hangsúlyozta azt is, hogy a koronavírus okozta betegség ellen védő antitestek kialakulásának adatai alapján az oltás ugyanolyan hatékony a 12–15 éves korosztályban, mint a 16–25 évesek körében, ami rendkívül kedvező eredmény.  

A december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány eddig a 18 évesnél idősebb felnőtt lakosságra terjedt ki. Eseti elbírálás alapján a valamilyen okból – például krónikus betegség miatt – különösen veszélyeztetett 16-18 évesek is részesülhetnek a koronavírus elleni vakcinából, de az MHRA engedélye alapján mostantól első ízben nyílik lehetőség arra, hogy a 16 évesnél fiatalabbakat is beoltsák.

A végleges döntést a gyerekek beoltásáról azonban a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) hozza majd meg, jóllehet a kormánynak jelenleg nincsenek kidolgozott tervei a gyermekkorúak tömeges oltására.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivője pénteken csak annyit közölt, hogy a tárca a JCVI szakértőinek tanácsa alapján, megfelelő időben felülvizsgálja a korcsoportok szerinti oltási menetrendet.

A minisztérium a héten jelentette be, hogy Nagy-Britannia felnőtt lakosságának több mint a háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, a felnőttek több mint a felének pedig már a második adagot is beadták.

A szaktárca legutóbbi összesítése szerint eddig 39 758 428 ember részesült az oltóanyag első adagjából.

Ez azt jelenti, hogy a 18 évnél idősebb korcsoportok tagjainak 75,5 százalékát már beoltották.

Közülük 26 422 303-an a második dózist is megkapták. Ezzel 50,2 százalékra emelkedett azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek már mindkét oltási adagot beadták.

A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első dózist.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?