Csoportosan állnak ki a polgármesterek a nővérszálló átalakítása mellett

komárom
Komárom |

A Komáromi járás 39 polgármestere küldött levelet a Nyitra megye vezetésének. Támogatják, hogy a komáromi kórház vegye meg a megyétől az egykori nővérszálló épületét, s hogy ott az egészségügyi dolgozók kapjanak lakhatást. Az adásvételről legutóbbi megyei közgyűlésen eljárásbeli mulasztás miatt nem született döntés.

A levelet, amelyet hivatalosan a Komáromi Járás Városainak és Községeinek Társulása jegyez és Keszegh Béla (független) komáromi városvezető kezdeményezett, 39 polgármester látta el kézjegyével. A címzettek Milan Belica megyefőnök, Helena Psotová, a Nyitra megyei önkormányzati hivatal igazgatója, illetve a közgyűlés képviselői.

Kiemelt közcél

A szöveg többek között emlékeztet arra, hogy a kórházat üzemeltető AGEL Komárno kft. már második alkalommal próbálkozik a városképet jelentősen rontó és a kórház területéhez tartozó épület megvételével. „Mi, a Komáromi járás képviselői ezúton szeretnénk kérni, hogy támogassák az AGEL Komárno kft. kérvényét. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy az egészségügy magas színvonalú ellátása mennyire fontos, a Komáromi járásban 110 ezer emberről szól, de más járásokból is érkeznek páciensek“ – áll a levélben, amely szerint a közeljövő egyik legnagyobb kihívása a megfelelő számú egészségügyi személyzetről való gondoskodás lesz. Az orvos- és nővérhiányt pedig olyan juttatásokkal lehet enyhíteni, mint a lakhatás nyújtása. A cég szerintük „korrekt ajánlattal“ fordult Nyitra megye önkormányzatához, egyúttal „kiemeleten közcélt szolgál, így egyedi elbírálása is teljesen indokolt“.

Gubanc az ülésen

A megyei közgyűlés legutóbbi, május 17-i ülésén napirendi pontként szerepelt az AGEL 280 ezer eurós vételi szándéka. A nyugodt mederben zajló tárgyalást Branislav Becík (független) képviselő felszólalása rázta fel, aki elmondta, március 10-én egy komáromi magáncég kérvénye is befutott a megyéhez, amelyben a nővérszállóért cserébe – utóbb kiderült: 15 hektárnyi – szántóföldet kínáltak fel Léva területén. Nem értette, hogy miért nem került a Vagyonjogi Bizottság elé a kérvény. Hozzátette: a lévai mezőgazdaság középiskola azonnal érdeklődést tanúsított a szántók iránt. Juraj Duchovič, a Vagyonjogi és Befektetési Osztály vezetője többek között elmondta, a magáncég azért nem kapott választ, mert akkorra már feldolgozták a kórháztól érkezett korábbi megkeresést, emellett pedig a felajánlott szántóföldek értéke alatta marad a nővérszálló piaci értékének. Milan Belica erre némi indulattal reagálva megkérdezte, miért nem tájékoztatták őt, majd azt is hozzátette, hogy ilyen kételyek számára elfogadhatatlanok. Az anyagot végül levették a napirendi pontok közül, s várhatóan a következő ülésen tárgyalnak róla újból.

Gyarmati Tihamér (MKP) megyei képviselő és a Vagyonjogi Bizottság tagja lapunknak elmondta, „nincs túl nagy logika“ abban, hogy a vagyonjogi osztály addig nem intézte volna a komáromi magáncég kérelmét, amíg az eladási folyamat le nem zárul. Ha annak rendje és módja szerint a bizottságuk elé került volna a telekcsere ügye, úgy például azzal tudták volna elutasítani, hogy nem kínálnak annyit, amennyit a kórház. Hivatalos úton azonban meg sem kapták a cég megkeresését. A következő bizottsági ülésen valószínűleg – amennyiben változatlanok maradnak a kérvények – az eladást fogják támogatni. „Teljes mértékben támogatom, hogy a kórház irányába történjen meg az eladás“ – tette hozzá Gyarmati.

Az ügyben megkerestük az AGEL SK-t, amelynek szóvivője, Martina Pavliková még nem ismertette vállalatuk álláspontját. Válasz esetén frissítjük a cikket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?