Lukasenka: Szapega ügyét Fehéroroszországban vizsgálják ki

Raman Prataszevics

Fehéroroszországban vizsgálják ki a Ryanair légitársaság Minszkben leszállított gépén utazó Raman Prataszevics blogger orosz állampolgárságú barátnőjének ügyét is - közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a BelTA fehérorosz állami hírügynökség keddi jelentése szerint.

Szofija Szapegát, aki Prataszeviccsel utazott az Athén-Vilnius járaton, fehérorosz barátjával együtt május 23-án vették őrizetbe, miután a gépet minszki leszállásra kényszerítették, bombariadóra hivatkozva.

"Mindkettőjük ügyében Fehéroroszországban folyik a nyomozás - idézte a BelTA Lukasenkát. "Ezt megmondtam az orosz elnöknek" - tette hozzá, az orosz elnökkel a hét végén Szocsiban tartott kétnapos informális megbeszélésére utalva.

Alekszej Maszkaljev, a minszki orosz nagykövetség sajtótitkára kedden közölte, hogy a nagykövetség engedélyt kapott Szofija Szapega többszöri meglátogatására, és számítása szerint rövidesen ismételten találkozhatnak vele.

Szapega, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője, Prataszevics barátnője az őrizetbe vétele után néhány nappal közzétett hatósági videofelvételen azt mondta, hogy az ellenzéki tüntetések elnyomásáért felelős illetékesek fényképes névsorát közlő "@BlackBookBelarus Telegram-csatorna szerkesztője. A portált a fehérorosz hatóságok szintén szélsőségesnek minősítették áprilisban.

A múlt héten Szapega előzetes őrizetét két hónappal meghosszabbították, és átszállították őt az Állambiztonsági Bizottság (KGB) fogdájába.

A szocsi informális csúcstalálkozó kapcsán Alekszej Makarkin orosz politológus a Charta97 fehérorosz emberi jogi szervezet honlapján közölt írásban megjegyezte, hogy Lukasenka többek között tájékoztatta Putyint a Fehéroroszország Fekete Könyvében a fehérorosz erőszakszervezetek tagjairól megjelent publikációkról, hogy megindokolja, miért nem kívánja kiengedni Szapegát az országból.

"Putyin számára nemcsak politikailag, de pszichológialag is elfogadhatatlan, ha nyomást akarnak gyakorolni a rendszerhez hű rendvédelmiekre. Annál is inkább, hogy a fehérorosz ellenzékiek mint korábban, most is idegenek Oroszország számára. Erről tanúskodik az orosz külügyminisztérium állásfoglalása a Szapega-ügyben, amely már a kezdetektől különbözött enyheségével a szokásos nyugatellenes kirohanásoktól" - idézte Makarkint a Charta97.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?