A széthullás fenyegeti a Za ľudí pártot – Kolíková és társai bizalmatlanságukat fejezték ki Remišovával szemben

Mária Kolíková
Pozsony |

A Za ľudí párt Mária Kolíková igazságügy-miniszter körül csoportosuló tagjai bizalmatlanságukat fejezték ki Veronika Remišová pártelnökkel szemben, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy meg akarják őrizni a koalíciót.

Kolíková valamiféle frakciót akar létrehozni a párton belül, és képviseltetni akarja magát a koalíciós tanács ülésein is. Ő és a társai korábban hagyták ott az elnökség keddi ülését, mivel nem értettek egyet a személycserékkel. Ezen az ülésen kellett volna dönteni a rendkívüli pártkongresszus összehívásáról. Azt, hogy végleg kilépnek-e a pártból, korai kérdésnek tartják. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy össze kell hívni a kongresszust. Bár Remišová nem élvezi a bizalmukat, úgy vélik, van helye a pártban.

Kolíková Roman Krpelan pártigazgató és egy másik tisztviselő leváltásával indokolta, hogy idő előtt távoztak a keddi elnökségi ülésről. Hozzátette: ez Remičová önkényes döntése volt, amellyel betelt náluk a pohár. Szerinte a pártban antidemokratikus hatalmi harc folyik.  

Kolíková a saját platform vagy frakció létrehozásáról a koalíciós partnerekkel is egyeztetni akar. „Azt akarjuk, hogy a koalíció tovább működjön” – szögezte le, hozzátéve: a Za ľudí legalább hét parlamenti képviselője támogatja őt.

„A Za ľudí párt mély válságba került. A megoldást a pártkongresszus jelentheti, ki kell tűzni az időpontját” – mondta Juraj Šeliga, a párt alelnöke, aki elutasítja a frakciók létrehozását. „Közös nevezőre kell jutni a kongresszuson, aztán az jelöltetheti magát, aki akarja” – válaszolta arra a kérdésre, ki lesz az új pártelnök, illetve hogy ő lesz-e. Úgy véli, még fennáll a megegyezés lehetősége, de azt sem zárta ki, hogy szétesik a párt.

„Nagyon szégyellem magam, amiért nem vagyunk képesek megegyezni” – jelentette ki a keddi ülés után Jana Žitňanská, a Za ľudí parlamenti frakciójának vezetője. Elnézést kért a választóktól, és arra szólította fel a párttársait, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Šeliga és Žitňanská bevallásuk szerint bármikor készek részt venni a kongresszuson. Hozzátették: Kolíková és Remišová is élvezi a bizalmukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?