Ápolónőkkel találkozott Zuzana Čaputová Rimaszombatban (GALÉRIA+VIDEÓ)

čaputová rimaszombat
Rimaszombat |

Az államfő megtekintette a leendő ipari park helyét, látogatást tett a munkaügyi hivatalban és külföldön dolgozó ápolónőkkel beszélgetett rimaszombati látogatása során.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök először látogatott Rimaszombatba. Először a város határában épülő ipari park területét tekintette meg, ahol Jozef Šimko polgármester fogadta őt. Čaputová elmondta, hogy nem véletlenül választották Rimaszombatot a pandémia utáni első elnöki út helyszínéül: „Tudjuk, hogy a járványnak nagyon erős gazdasági és szociális következményei voltak és és szándékosan jöttünk egy az egyik legkevésbé fejlett régióba” – utalt az államfő arra, hogy a Rimaszombati járásban hosszú idő óta a legmagasabb a munkanélküliség egész Szlovákián belül. Jozef Šimko örömét fejezte ki afelett, hogy az államfő a régióba látogatott.

Galéria

Ezt követően Čaputová a rimaszombati munka-, szociális-, és családügyi hivatalba látogatott, ahol köszönetet mondott az ott dolgozóknak, akik az elnöknő elmondása szerint a pandémia hónapjai alatt különösen nagy nyomásnak voltak kitéve. Innen a Kruháč coworking központba ment, ahol külföldön dolgozó ápolónőkkel beszélgetett nagyjából egy órán keresztül. „Mindannyian tudjuk, hogy ez egy nagyon fontos téma, hogy sok jól képzett ember kényszerül külföldre távozni a munka miatt” – mondta Čaputová. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja az itt élő szlovákok és magyarok meglátogatását, hiszen most is sok személyes történetet ismert meg az ápolónők révén – sok esetben egyedülálló anyákról van szó, akik kénytelenek voltak Ausztriába utazni a munka miatt, mivel a helyi viszonyok nem tették lehetővé számukra a méltóságteljes életet.

Ennek kapcsán az államfő elmondta, hogy jövőben Szlovákiában is ki kell dolgozni az idősek gondozásáról szóló törvényt, amely lehetővé tenné, hogy az ápolók Szlovákiában is el tudjanak helyezkedni. Čaputová reményét fejezte ki afelett, hogy az épülő ipari park javítani fog a régió gazdasági helyzetén, hiszen elvileg 500 új munkahelynek kellene létesülnie, bár jelenleg még csak a tervezési fázisban van a projekt. Az államfő ígéretet tett, hogy ő maga is azon fog dolgozni a SARIO ügynökséggel, hogy a külföldi gazdasági diplomácia segítségével elérjék, hogy beruházók érkezzenek az ipari parkba. Čaputová szerint a másik jövőbeli munkalehetőséget az épülő fegyház jelenthet, mely 400 új munkahelyet hozhat létre. Čaputová reméli, hogy az építkezés még idén elkezdődik. Az államfő ugyanakkor elismerte, hogy a beruházások keresése során komoly problémát okozhat a hiányzó infrastuktúra, amivel a közvetlen pályázatok sajnos nem számolnak.

A köztársasági elnök régiós kiutazása kedd délután Jolsván folytatódik, szerdán pedig Losoncra és Ipolyróna községbe látogat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?