800 évnyi töretlen fejlődés

Vasárnap

A Csallóköz keleti csücskében széltében elnyújtózva Ekel települése viszonylag szerencsésnek mondható. Bár a vasúti megálló némiképp távolabb esik a falu lakott határától, a 63-as út közelsége kárpótolja az e vidékre tévedő vendéget.

A csallóközi Ekel költségvetésére is rányomta a bélyegét a járvány, ennek ellenére több beruházás is meg tudott valósulni az idei év folyamán a községben. A rendkívüli helyzet emellett azt is megmutatta, mennyire összetartó az ott élők közössége. Csak ki kell tartani és alkalmazkodni, mondja Fekete Ivett polgármester, aki már régóta áll a község élén. Ez volt az elmúlt húszéves önkormányzati munkámban a legnehezebb év. Folyamatosan új feladatokat ruháztak az önkormányzatokra, nekünk azonban már nincs kire delegálni, meg kell csinálni, hogy a lakosaink számára elérhető legyen minél több szolgáltatás. Érezni a türelmetlenséget és félelmet az emberek viselkedésében. A szomszédviták mellett a bejelentések száma is megnövekedett, amelyeket azonban igyekszünk megbeszélésekkel és megegyezésekkel zárni.” A fennálló helyzet kezelését könnyítette, hogy a faluban mindig volt kikhez fordulni, a tesztelés megvalósítása terén a polgárok folyamatos tájékoztatást kaptak. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel az idősek számára bevásárlószolgáltatást is felajánlott a falu.

 

Befektetés a jövőbe

Apróbb változtatásokat, csinosításokat a hektikus helyzet ellenére is sikerre vitt a falu. Felépült többek között a LILLA gyerekpark, a temetőben a megvilágítás, és elkészült a tervrajz a vízhálózat bővítésére is. A község egyik legnagyobb és jelenleg prioritást élvező fő beruházása a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabbá tétele, hogy minőségében is javuljon a kommunális hulladék válogatott gyűjtése, a szemétgazdálkodás fejlődjön. „Fokozatosan vezetjük be az elektronikus rendszert a hulladék nyilvántartására és a válogatott hulladék százalékának megállapítására háztartásonként. Ez az év a próba éve lesz, hogy aztán jövőre már egy igazságosabb fizetési rendszert tudjunk bevezetni. A házi komposztálókat folyamatosan biztosítani fogjuk, hisz a faluban ez a legjobb és legolcsóbb módja a zöld hulladék újrahasznosításának és a kommunális hulladék csökkentésének” – mondja a polgármester.

Lassan, de biztosan alakul a falukép is: a temetőben urnafal felépítését hagyta jóvá a testület, és a községben működő egészségügyi központon is szeretnének javítani, szépíteni. Még idén tervezik felújítani a vízelvezető csatornát, és közös erővel – az önkormányzat alkalmazottaival, valamint a helyi társulások, szervezetek bevonásával a temetőt körülvevő kerítést is szeretnék újrafesteni. Mindemellett minden lehetőséget megragadnak, hogy pályázataik megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek – mert a községfejlesztés egyre inkább ezen áll vagy bukik. „Elkészült egy tervrajz a vízhálózat bővítésére, melynek az engedélyeztetésén dolgozunk. A beruházás költségvetése azonban messze meghaladja a község lehetőségeit, ezért együttműködve a kezelővel, valamint pályázat útján tudjuk csak megvalósítani” – teszi hozzá a polgármester.

Galéria

Miért jó Ekelen élni?

Mert ez egy érdekes falu sok jó emberrel, színes kultúrával. Mert büszke község, ahol már a török hódoltság idejében sem engedték a helybéli földesurak, hogy földjeiket mások uralják, és így esett, hogy Ekel voltaképpen soha nem volt török kézen. A községhez tartozó nyaralóhelyen, Viharoson kúriát is épített Erdélyi Zoltán a 19. század 60-as éveiben, ahová Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós, a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmese gyakran vissza is látogatott, lévén itt töltötte gyermekkorának jó részét. Itt ünnepelték a 90. születésnapját is.

A 20. század elején Ekel legnagyobb birtokosai Fehérváry Géza, Beniczky Lajos, Milkovics Imre örökösei és Kalicza Géza voltak. Bár az 1965-ös katasztrofális árvíz a község egyharmadát tönkretette, megújításán a sárosfai, Kutná Hora-i és losonci lakosok is segítettek. A falu ma rohamosan fejlődik, csinosodik. Az is érdekes dolog ám – teszi hozzá a polgármester –, hogy Ekelen ma nem csupán egy, de mindjárt két templom is található, egy református és egy római katolikus.

A civil szervezeteknek sincs okuk panaszra. A horgászok, a vadászok, a tűzoltók, a sportolók, a nyugdíjasok és a Csemadok tagjai továbbra is élik a maguk termékeny életét. A nyugdíjasklub tagjai jelentős részt vállalnak a falu kulturális életének szervezéséből. Sütnek, főznek, hazai ízeket hoznak, aminek az ekeli lakosok csak örülni tudnak. „Az elmúlt évben a tevékenységük ugyan korlátozva volt, azért is értékelem és köszönöm a tűzoltók segítségét a tesztelésnél, a falu szépítésénél. Az idei évtől az „A” csoportba kerültek, így segíteni tudnak régiónk többi településének is” – meséli a polgármester.

Hogy mennyire jó érzés is a Csallóköz keleti csücskében élni, azt a számok is bizonyítják. A Hetényi János Alapiskolában 136 diák tanul. Az óvodában 21 gyermek okosodik. Míg tíz éve rengeteg elhagyott ház állt a faluban, ma már csak egy-kettő. „Jelenleg mind az 58 községi bérlakás el van foglalva, és több, építkezésre előkészített telek is található a faluban. A kisvállalkozók egyre növekvő száma miatt a lakosság száma évek óta stabil. Külön öröm, hogy a régi, elhagyott házakat az ekeli fiatalok vásárolják előszeretettel, és igyekeznek lehetőségeik szerint rendbe is hozni őket.”

 

Formálódás, fejlődés

Ekelnek több neves személyiség a szülöttje, akik ma is büszkén vállalják csallóközi gyökereiket. Itt látott napvilágot Hetényi János teológus, református lelkész mellett Komjáthy István író és műfordító. De a falu büszkesége Erdőssy Béla festő és grafikus, aki Lotz Károlynál is tanult, és akinek az ekeli mindennapokról készült képeit idén sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak. Figyelemre méltó síremléke van itt a II. világháborúban elesett, közös sírba temetett négy német katonának is. De a község temetőjében több, értékes sírkő is akad a 19. századból. Az itteni emberek büszkék a múltjukra és községükre. Épp ezért a vezetőség talán egyik legnagyobb fájdalma, hogy bár a község tavaly ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját, az ünneplés a járvány miatt halasztásra került. Dénes Éva vezetésével azonban dolgoznak egy könyv kiadásán, amely az eddigi 800 év anyagát kívánja összefoglalni. Történelem, kultúra, szervezetek múltja és jelene, természeti értékek és katasztrófák sora… Felhasználható anyag bőven akad. „Most dolgozom a könyv bevezető szövegén, és egy gondolat jár a fejemben – meséli a polgármester. – Azon kívül, hogy szeretem kis falunkat és lakóit, büszke is vagyok a múltjára, és ugyanígy bízom a jövőben. Külön megtiszteltetés számomra, hogy két évtizednyi munkámmal egy kicsit én is hozzájárulhattam annak a falunak a fejlődéséhez, ahol a dédszüleim, nagyszüleim, szüleim és az én családom is leélte és éli az életét.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?