A Hamász támogatja a mielőbbi közvetett fogolycsere-tárgyalásokat

palesztin–izraeli konfliktus

A Hamász radikális palesztin mozgalom támogatja a közvetett fogolycsere-tárgyalások mielőbbi megkezdését Izraellel – jelezte a szervezet gázai vezetője, Jahja Szinvar hétfőn.

Szinvar egy sajtótájékoztatón nyilatkozott, miután Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője a nap folyamán a Gázai övezet vezetőivel tárgyalt az Izrael és Hamász közötti tűzszünet megerősítéséről, az újjáépítési tervek megvitatásáról és a fogolycseréről.

A Hamász és Izrael nemrég 11 napos háborút vívott egymással, amelyet tűzszüneti egyezmény zárt le május 21-én. A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet 254 lakója és 12 izraeli vesztette életét, és sokan megsebesültek.

A gázai lakásügyi minisztérium szerint a háborúban 1500 lakóegység semmisült meg, további 1500 helyrehozhatatlanul megrongálódott, és mintegy 17 ezer otthonban részleges károk keletkeztek. A minisztérium egyik illetékese szerint az újjáépítés költsége legalább 150 millió dollár.

Szinvar elmondta: közölték az egyiptomi delegációval, hogy nem ellenzik, ha az újjáépítés és a fogolycsere párhuzamosan zajlik, ugyanakkor szigorúan külön akarják kezelni a két témát.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter vasárnap Kairóban szóba hozta, mennyire fontos Izraelnek, hogy hazakerüljön két 2014-ben meggyilkolt katona, Oron Saul és Hadar Goldin holtteste. Emellett két izraeli civilről, Avraham Mengiszturól és Hisam asz-Szajedről is említést tett, akik önszántukból léptek be a Gázai övezetbe, és azóta őrizetben vannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?