A külföldiek számára is ingyenes az antigénteszt

koronavírus
Pozsony |

A Szlovákiába érkező külföldiek ingyenesen leteszteltethetik magukat antigénteszttel. Ha piros besorolású országból érkeznek, nyolc nap után PCR-tesztelésnek kell alávetniük magukat. A külföldiek ez utóbbit is ingyenesen abszolválhatják – erősítette meg Zuzana Eliášová, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője.

Ha valaki zöld besorolású országból érkezik Szlovákiába, 14 napra házi karanténba kell vonulnia, amelyet az PCR- vagy az antigénteszt negatív eredményének kézhez vétele után azonnal elhagyhat. A kötelező karantén alól kivételt élveznek a Covid-19 betegség ellen beoltott személyek, azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és a 18 év alattiak.

Aki piros besorolású országból jön, a házi karantént leghamarabb a nyolcadik napon hagyhatja el, amennyiben az RT-PCR tesztje negatív eredménnyel zárul.

Ha valaki fekete besorolású országból érkezik Szlovákiába, negatív teszteredmény esetén is abszolválnia kell a 14 napos karantént.

Fekete besorolású az összes olyan állam, ahol közösségi szinten terjednek a veszélyes mutánsok, vagy ahol nem tesznek közzé megbízható adatokat. Ebbe a kategóriába tartoznak mindazok az országok, amelyek nem szerepelnek a zöld vagy a piros listán.

Vannak olyan általános szabályok is, amelyeket minden Szlovákiába érkezőnek be kell tartania, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból jön. Az országba való belépést követően azonnal regisztrálni kell. A regisztrációs igazolást a hatóságok bármikor elkérhetik az itt-tartózkodás ideje alatt. Ha valaki légi úton érkezik Szlovákiába, a landolás előtt ki kell töltenie ezt a kérdőívet is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?