Befogadó játszótér a sérüléssel élő gyerekek integrálására

Érsekújvár
Érsekújvár |

A járási székhelyen egyre nagyobb hangsúlyt kap a sérüléssel, azaz mozgáskorlátozottsággal vagy fogyatékkal élő gyerekek integrálása. A város szociális fejlesztési tervében nem külön játszóteret terveznek az asszisztensi segítségre szorulók számára, hanem közös játszóteret az egészséges gyerekekkel.

Érsekújvárban harminckilenc játszótér van, de ezek közül egyik sem alkalmas arra, hogy az egészségkárosodással élő gyerekek is élvezhessék az önfeledt játékot a szabadban. A befogadó, inkluzív játszótér átépítésére a Cseresznye utcában lévő komplexumot választották, amelyet a város valamennyi szegletéből előszeretettel látogatnak a családok. A Nyitra partján, a Berek parkerdőtől nem messze található játszótéren speciális körhintát állítanak fel, amelyre kerekesszékkel is felülhetnek a gyerekek. A játszótérhez akadálymentesített járdát épít a város önkormányzata, hogy bárki számára könnyen megközelíthető legyen. A járási székhelyen két évtizeddel ezelőtt nyitották meg a Regionális Nevelési és Szociális Központot, amelyben autista iskola és tanácsadó centrum is van. A speciális pedagógusok és a gondozók rendszeresen nagy sétákat tesznek a környéken a Pancadombon található, a várostól jelképes áron bérelt komplexumból. A Cseresznye utcában lévő játszótérre könnyen eljuthatnak a gyerekekkel.

A város vezetése a közelmúltban arról tájékoztatta a lakosokat az önkormányzati lapban, hogy a játszótér közelében olyan rendezvényeket terveznek, amelyekkel felhívnák a nyilvánosság figyelmét a sérüléssel élő gyerekek integrálásának fontosságára. Családi napokat, alkotóműhelyeket, kerekasztal-beszélgetéseket rendeznének, melyeken megvitatnák a városban élő, egészségkárosult gyerekeket nevelő szülők problémáit.

A speciális játszótéri elemeket a munka-, szociális- és családügyi minisztérium támogatásának jóvoltából rendelheti meg Érsekújvár városa, és várhatóan még idén nyáron birtokukba vehetik a gyerekek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?