Több pénz, több gyerek?

Vasárnap

Igor Matovič pár hete elárulta: mindenképp ösztönözni szeretné a gyermekvállalást, akár úgy is, hogy közben adót emel. Hogy ebből mi valósul meg, az politikai egyeztetések, vagy akár újabb koalíciós válság kérdése is lehet, de tény, hogy valamit tenni kell, mert Szlovákia lakossága vészesen öregszik.

A volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter elképzelése az, hogy havi 200 euróra növelné a családi pótlékot, ami a jelenlegi 25,50 euróhoz képest hatalmas összeg. Az országban több mint egymillió gyermeket illet meg, vagyis az államnak kétmilliárd eurót kellene erre előteremtenie, aminek valóban nem látszik más módja, mint az adóemelés. Ez pedig nem csak azért problémás, mert az SaS ellenállásába fog ütközni, hanem legfőképp azért, mert amit a családok nyernek a vámon, azt azonmód el is veszítik a réven. Hiába kapnak havi plusz 175 eurót, ha az élelmiszer, a pelenka, a babaruha és minden más ára a magasabb adó miatt annyira felmegy, hogy a pluszkiadásaik ennek dupláját teszik ki.


 

CSOK a családnak

Még csak az az eset sem áll fenn, hogy Szlovákia mindenféle előtanulmány nélkül a világon elsőként kénytelen jobb ötlet híján belevágni ebbe a kísérletbe, mert Magyarországon és Lengyelországban is öt-hat éve próbálkoznak vele, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Magyarországon 2011 óta különféle adókedvezményekben részesülnek a többgyermekes családok, 2015-ben pedig bevezették a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, közismert nevén a CSOK-ot, amelynek köszönhetően a három- és többgyermekes családok 36 ezer eurónak megfelelő támogatást kaphatnak az új házukra. Mára ezt kibővítették, falusi és lakásfelújítási CSOK-kal, bárhol és bármiféle házat, lakást lehet építeni, vásárolni és tatarozni, a lényeg, hogy jó sok gyereket kell vállalni hozzá. A gyerekhez pedig aztán ad az állam támogatást hétszemélyes családi autóra és épít óvodákat, bölcsődéket is, sőt a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak már nem kell személyi jövedelemadót és járulékokat sem fizetniük. Mindeközben az EU-ban Magyarországon az egyik legmagasabb az áfa, 27 százalék, vagyis a bőkezű állami támogatás mellett is sokba kerül a többgyermekes családok élete. Arról nem is beszélve, hogy a CSOK-os házépítések boomja triplájára emelte az ingatlan- és építőanyagárakat.


 

Tavaly többen születtek

Tegyük most félre azt az aggályt, hogyan fognak a pénz reményében meggondolatlanul három-négy gyermeket vállaló huszonéves fiatalok évek múlva elszámolni az államnak, ha ezek a gyermekek különféle okokból mégsem születnek meg, inkább nézzük azt, hatásos-e az ilyesmi, vagy nem.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2010-ben 1,25 gyermek jutott egy anyára, 2020-ban 1,55 gyermek. Az addigi 88–90 ezerről 2015–16–ban 91–93 ezerre ugrott fel az éves születésszám, de az anyák korát elemezve az is kiderült, hogy csupán a gazdasági válság miatt elhalasztott gyerekvállalást pótolták sokan. 2017-től 2019-ig újra visszaesett a gyermekvállalási kedv, és csak 2020-ban nőtt újra, amikor 2019-hez képest 3,4%-kal, 3040-nel több gyermek született. Kérdés, hogy ez a tendencia folytatódik-e, és a járvány okozta bizonytalanságban is elég lesz-e családoknak a kormánytámogatás ahhoz, hogy több gyermeket vállaljanak. Tény, hogy a kitűzött céltól, ami családonként 2,1 gyermek, még nagyon messze van Magyarország, ráadásul tavaly a járvány miatt 140 ezer magyar halt meg. Ez a legrosszabb mutató 1999 óta, csakhogy az ország lakossága akkor még 10,36 millió volt, most pedig 9,72 millió fő.


 

500 zloty minden gyerekre

Lengyelországban sokkal konkrétabb a családtámogatás, a kormány nem kölcsönöket ad, amelyekért leendő gyermekekkel kell kezeskedni, hanem 2015 óta 500 lengyel zlotyt (kb. 110 euró) fizetett minden második és utána következő gyermekre, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű családokba született egyetlen gyermekre is. 2019 óta minden gyermekre ennyi családi pótlékot fizet a lengyel állam, ennek ellenére a születések száma alig emelkedett. Míg 2010-ben 399 ezer gyermek jött világra az országban, a következő években a születések száma folyamatosan csökkent, és csak 2017-ben kapaszkodott fel 402 ezerre. Azóta újra csökken, 2020-ban csak 357 400 volt, miközben a 38 milliós országban 486 200-an haltak meg, így a népesség 129 ezer fővel csökkent.

Magyarország és Lengyelország is a szociális kiadások 12-13%-át költi családtámogatásra, és nyilván nagyobb népességnövekedést vártak az intézkedésektől. Hogy a megszületett gyermekek milyen arányban köszönhetők a támogatásoknak és mennyien születtek volna meg közülük anélkül is, arra vonatkozóan nem készültek felmérések. Demográfusok szerint azonban feltételezhető, hogy egy-két gyermeket a párok többsége mindenképp vállalna, többet azonban semmiképp sem.


 

Egy nő, másfél gyerek

Ezt támasztja alá Branislav Šprocha demográfus is, aki szerint a közeljövőben sem várható, hogy Szlovákiában egy nőre 1,6-nál több gyermek jusson. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy öt nőből egynek három, egynek kettő, háromnak pedig csak egy gyermeke születik. Ennél jobb születési számok utoljára 1990-ben, a rendszerváltás után voltak Szlovákiában, akkor minden nőre két gyermek jutott, de ez nyilván nem fog megismétlődni. „A következő két-három évben még nőhet a születések száma, mert mostanában vállalnak gyermeket azok a nyolcvanas évek közepén és végén született fiatalok, akik az előző generációkhoz képest már a házasságkötés idejét is kitolták. Ez volt az oka annak, hogy az elsőgyermekes szlovákiai anyák átlagéletkora is emelkedett, de az utóbbi években a 27 év körül stagnál, ami a legfiatalabbak közé sorolja őket az Európai Unióban. A születésszámok növekedésének dinamikája lassan eléri a plafont, ez kb. 1,8 gyermek lehet egy anyára, és innen kezdve újra csökkenni fog. De ez Európában nem újdonság, az északi államokban és Csehországban már a 30-as években is csak 1,6 gyermek jutott egy családra – teszi hozzá a demográfus.

Szlovákiában a hetvenes évek generációja kezdte az egygyermekes családmodellt, sőt ebben a korosztályban sokan egyáltalán nem vállaltak gyermeket. Branislav Šprocha szerint a tudatosan vállalt gyermektelenség nálunk nem vészes, Németországban és a Skandináv államokban például sokkal jobban elterjedt, de egyre több család éri be egyetlen utóddal, és ezen az anyagi juttatások nem fognak változtatni. „Rendszerszintű változtatásokra lenne szükség, mint a 60-as évek végén a gyes meghosszabbítása, a gyermeknevelési támogatás bevezetése és az ifjúházas kölcsönök voltak. 1991-ben például azért volt olyan sok házasságkötés, mert az állam akkor jelentette be, hogy megszünteti az ifjúházas kölcsönöket és a párok még fel akarták venni.”


 

Husák gyermekei

Az akkori Csehszlovákiában az utolsó népes nemzedék a Husák gyermekeinek nevezett, hetvenes években született generáció. Akkoriban Szlovákiában 100 ezer gyermek született évente, míg tavaly 56 650. A demográfus óvatosan fogalmaz azzal kapcsolatban, milyen juttatások növelnék a családok gyermekvállalási kedvét. „A családi pótlék egységesen 200 euróra való emelése nem megoldás, mert azok is megkapnák, akik nem szorulnak rá, de a rászorulókon sem segít igazán. Ez ma nem akkora összeg, hogy az emberek életvitelén változtasson, ezt csak rendszerszintű változtatásokkal lehetne elérni. Az olyan hosszútávú intézkedések, mint a lakásépítés, az óvodák és bölcsődék biztosítása, annak a lehetősége, hogy a szülők döntsék el, ki meddig marad otthon a gyermekkel, a részmunkaidős foglalkoztatás mind sokkal jobban ösztönzik a gyermekvállalást, mint az anyagi juttatások.”

Branislav Šprocha szerint képtelenség azt elvárni, hogy a nők vagy a párok többsége a jövőben minél több gyermek vállalásában találja meg élete értelmét. „Ma már nagyobb a hangsúly az önmegvalósításon, a karrieren, több a lehetőség az utazásra, a szabadidő eltöltésére, mindenkinek nagyobbak az igényei az életszínvonalat illetően. Ebbe belefér egy-két gyermek, de több csak ritka esetben, és az sem anyagi juttatások kérdése. Megváltozott az élet, de a körülmények nem nagyon változtak meg. Amíg sok nő kénytelen a gyermek ötéves koráig otthon maradni, mert azt csak akkor veszik fel kötelezően az óvodába, addig nem gondolhatjuk komolyan, hogy havi 200 euróért ezt sokan vállalják. A népességcsökkenést a legjobb esetben is csak mérsékelni tudjuk, megállítani vagy megfordítani biztos nem. Ahhoz hamarabb, még a kilencvenes évek végén kellett volna észbe kapnunk.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Hogy csinálják mások?

Az Európai Unióban Franciaország áll a legjobban a születések számát illetően, annak köszönhetően, hogy a többgyermekes családok jelentős adókedvezményeket kapnak, minden család és minden társadalmi réteg számára a gyermek egyéves korától elérhetők a bölcsődék és az óvodák. A nők tehát nyugodtan visszamehetnek a munkahelyükre, nem kell aggódniuk, hogy lényegesen csökken a jövedelmük, megreked a szakmai karrierjük, vagy nem tudnak megfelelően gondoskodni a gyermekeikről.

Gyakran hallunk a sikeres skandináv modellről is, amely a magas adókon és a rugalmas szülői szabadságon alapszik. A családi pótlék elég magas, de a családok maguk dönthetik el, hogy rövid idő alatt veszik fel, vagy hosszabb ideig alacsonyabb havi juttatást kapnak. Ráadásul az összeget hosszabb-rövidebb időszakokra is beoszthatják egészen a gyermek hatéves koráig. Sokan például ősztől tavaszig munkába járnak, a nyári szünetekben pedig szülői szabadságon vannak a gyermekükkel. A férfiak nem csak jogosultak arra, hogy gyermekgondozási szabadságon maradjanak, hanem az állam kötelezi is őket erre, és azok a párok, amelyek egyforma mértékben veszik ki a részüket a gyermek gondozásából, plusz juttatásokat is kapnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?