Hozamnövelés a fiziológiai ismeretek segítségével

napraforgó

Idén viszonylag nagy teret kapott a különféle mezőgazdasági növények fejlődésének értelmes befolyásolása. Ez nemcsak 2020 őszének és 2021 áprilisának kedvezőtlen alakulásának, hanem a szolid felvásárlási áraknak is köszönhető, amelyek erőt adnak abban a törekvésben, hogy magasabb hozamokat és magasabb minőséget termeljünk. A következőkben azokra a prioritásokra fogunk összpontosítani, amelyek május közepétől lesznek aktuálisak.

Tudjuk, hogy sok agronómus hitkérdésnek tekinti az egyes készítmények hatásait, de akik kipróbálták termékeink célzott és régóta bevált élettani hatásait, tudják, mennyi pénz rejlik egyetlen permetben. Például az ACTIVATOR használatának köszönhetően, amely a kalász produktivitásának és a gabona nitrogéntartalmának növelésére szolgál. 2020-ban ez az alkalmazás 0,4–1,5 tonnával növelte hektáronként a termést az összes fajta esetében.

Az őszi gabona kalászának produktivitása

Május második felétől az alföldön az őszi búza korai fajtáinál megkezdődik a címerhányás, majd ez a folyamat később folytatódik a magasabb tengerszint feletti magasságokban is. A BBCH 37 fázistól kezdve az ENERGEN AKTIVÁTOR 0,3–0,4 l/ha dózisban történő alkalmazása pozitív hatással lehet az asszimilátumok áramlására a szemekbe. Ez az ablak a tejérettség közepéig van nyitva. Ezért van értelme az ACTIVATOR-t kombinálni például gombaölővel a kalászban. A fajták másképp reagálnak a kísérletek során, de az EMT leggyengébb növekedése esetében is általában körülbelül 0,5 g körül mozog a szárazságban. Ha nincs teljes szárazság, a reakció mindig magas szintű és biztos. És ez már hatalmas mértékben tükröződik a bevételekben. Ezen kívül az ENERGEN ACTIVATOR tartalmazza a „3 D”-t is, tehát abban a 0,3 l/ha-ban benne van 0,15 l/ha „3 D” hatása is. Ez pedig teljes mértékben elegendő a víz visszatartásához a növényben, valamint a nitrogénnel végzett munka támogatásához.

A nitrogénnel végzett munka során emlékeztetni szeretnénk a nitrát-reduktáz aktivitásának támogatására és a nitrogén felvételének és beépülésének körülbelül négyszeres növelésére. Ez egy összetett hatás, amellyel elégedettek voltak az agronómusok, akik tavaly kipróbálták ezt az alkalmazást Csehországban és Szlovákiában. Elmondjuk, mit használt néhány agronómus a tankmixben nagy sikerrel már több éven keresztül az ACTIVATOR-ral együtt.

Az alkalmazást 20.00 óra után javasoljuk a magasabb élettani hatás miatt. Javasoljuk a 0,3 l/ha ENERGEN ACTIVATOR, kalászgombaölő szer, 500-700 g/ha P2O5, 3-4 kg/ha ammóniumszulfát és 3-5 kg/ha cukor alkalmazását. Ha napközben magas a hőmérséklet, akkor 0,3 l/ha cink alapú trágyát használhat védekezésként. A cukor foszforral és auxinnal kombinálva nagy jelentőséggel bír a gabona feltöltődésekor. Ekkor a gabonaféléknek, még akkor is, ha nem szenvedtek semmilyen stresszt, gyors energiaellátásra van szükségük ahhoz, hogy az asszimilátumokat teljes mértékben átadják a gabonának. Az egész folyamat fokozza ugyan a víz párolgását, de védi az ACTIVATOR-ban található „3 D” hatását.

Az ACTIVATOR használata tehát növeli a hozamot és az EMT-t, csökkenti a szemek átesését a rostán azzal, hogy több asszimilátumot vezet a kalászba, növeli a nitrogéntartalmú anyagokat, és védi a növényeket az aszályban a vízveszteségétől.

 

Tavaszi sörárpa

A nitrogénanyagok csökkentése nagyon aktuális kérdés lesz ebben az évben. A hideg tavasz miatt beszűkültek a lehetőségek a mellékhajtások kialakítására. Aki már az első mellékhajtás megjelenésétől kezdve befektetett a gyökérképzés és a gyökérzet támogatásába, lényegesen jobb kiindulási pozícióval rendelkezik. A sűrűbb állványoknál az 1 m2-re eső nagyobb számú kalászoknak köszönhetően ugyanis természetesen módon csökken a nitrogéntartalom. Ahol az állományok kevésbé elágazóak, a magas nitrogéntartalmú anyagokkal valószínűleg sok probléma lesz. Ezen kívül fennáll annak a veszélye, hogy az összes állománysűrűségnél késlekedik a mineralizáció és a nagy mennyiségű nitrogén felvétele a talajból. Ezért javasoljuk az ENERGEN FRUKTUS PLUS használatát a szárba indulás közepétől a tejérettség kezdetéig tartó időszakban 0,5–0,7 l/ha dózisban minden olyan állományra, ahol magasabb nitrogéntartalmú anyagok várhatók. Ugyanannyi humuszanyagot tartalmaz, mint a FULHUM, ezért jelentősen segíti az állományokat. Ugyanakkor a „3 D” antistressz anyagainak köszönhetően nagyon hatékony eszköz a víz növényzetben való visszatartására is. Ha a sörárpát csak a szárazságtól akarjuk megvédeni, akkor elegendő 0,1–0,2 l/ha FRUCTUS-t használni a „3 D” helyettesítésére a szárba indulás idején. A sörárpa nagyon szép szinten tartja az árat, ezért érdemes fektetni bele.

A FRUKTUS használata a szárbaindulás és címerhányás ideje alatt növeli a hozamot és EMT-t, csökkenti a szemek átesését a rosta alatt azzal, hogy több asszimilátumot visz a kalászba, csökkenti a nitrogén tartalmú anyagokat, és megvédi a növényeket a vízvesztéstől.

 

Az ENERGEN 3D PLUS készítménnyel való munka

A „3 D” a legkeresettebb termék azokban a régiókban, ahol hiányzik a csapadék. És nem csak ott. Sok agronómus már ellenőrizte, hogy a „3 D” 0,2 l/ha megismételt dózisa valóban támogatja az étkezési búza nitrogéntartalmának növekedését. Ez a hatás különösen érdekes azoknál a fajtáknál, amelyek nem rendelkeznek stabil nitrogénanyag-tartalommal, vagy pedig a magas hozammal csökken a nitrogéntartalom a búzában. Ugyanez a probléma fordulhat elő olyan állományoknál, amelyek túl sűrűek és nem képesek a gabonát nitrogénnel táplálni. Mindenhol van értelme a „3 D” ismételt használatának.

Az étkezési búza után egy másik termés, amely alkalmas a „3 D” használatára, a repce, mégpedig a virágzás kezdetétől a becők növekedéséig terjedő időszakban. Nitrátszerető, ezért nagyon jól reagál a „3 D”-re, különösen a vegetáció végén. Ugyanakkor stresszellenes védelmet is kap. A nagyobb tömeg miatt a nagyobb, 0,2–0,3 l/ha dózisú „3 D” jobban működik a repcében. Manapság számos gazdaság (miután többször is meggyőződött hatékonyságáról) számos kultúrában beépítette technológiájába a készítmény alkalmazását.

 

Sok év tapasztalatai a mákban

 

A mákállomány kelése ebben a furcsa tavaszban lassú volt, de viszonylag biztonságos. A mák azonban, hasonlóan a többi tavaszihoz, elmarad a korábbi évektől. Számos technológiánk van a mák esetében is, amelyek különösen a növényzet sűrűségére reagálnak. A levélrózsa fázisban 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-ot javaslunk a sűrű állományokban. A sűrű állományokban az egyedek csökkentik egymás gyökérképződését, és ez a mák fejlődésének késleltetésével együtt a termésképződés korlátozódását idézheti elő. Ritka állományok esetén 0,5 l/ha ENERGEN ACTIVATOR PLUS-t javaslunk a levélrózsa állapotában, vagy pedig akkor, amikor az megnyúlni kezd, ami a gyökérképződés erőteljes támogatását és a nitrogénnel való munkát segíti, hiszen a FULHUM segíti a mák növényeinek elágazását és növeli a virágok számát.

A fő növekedés későbbi szakaszában az ENERGEN STIMUL PLUS-ot 0,5 l/ha adaggal teszteltük. Számos kísérletben és operatív alkalmazásban igazoltuk, hogy előnyös a FULHUM vagy az ACTIVATOR egy adagját a STIMUL-lal kombinálni a levélrózsa növekedésének kezdetén. Különösen ebben az évben, amikor ez az egyszeri adag is nagy előnyt jelent. Az elmúlt két évben teszteltük, mit kell hozzáadni az ENERGEN-hez ebben a permetben. A mikroelemek a cinkkel és a bórral az élen kiváló választás, az 5 kg/ha karbamidba elősegíti a sejtosztódást, az 1,5 kg P2O5-be cukorral kombinálva (3-5 kg/ha), nagyon erős dózisban rövid távú energiaforrást eredményez. Lehet, hogy valakinek ez elég, de ha igazán meg akarjuk mozgatni a növényzetet, és olyan impulzust akarunk neki adni, amely a gyökérképződést, a föld feletti fejlődést és a terméshozamot a helyes egyensúlyba tereli, akkor ez épphogy csak elég. Az osztott adagnak lényegesen erősebb hatása lenne, de valószínűleg erre idén már nem lesz idő.

Az ENERGEN rendszer használata a mákban tehát megnöveli a tobozok nagyságát, növeli az EMT-t, és pozitív hatással van a kisebb magok átlagának visszaszorítására.

 

Burgonya

A burgonya olyan növény, amely a zabhoz és a borsóhoz hasonlóan nagyon pozitívan reagál a gyökérnövekedés támogatására. Javasoljuk, hogy a BBCH 20 fázistól kezdve (kis kupac levél) 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-ot használjon. A növények drámai módon megnövelik a gyökerek térfogatát, és kissé meghosszabbítják az ún. stolonokat, a föld alatti szárrészeket. Egy ilyen alkalmazás eredménye tehát a gumók számának növekedése a növényen. Ha nem növeljük a tápanyagot, akkor ez nagyon alkalmas eljárás a vetőburgonya termesztéséhez, mert nagyobb számú kisebb gumóval növeljük a termést. Ha egy időben növeljük a tápanyagot is, akkor erőteljesebben növeljük a termést nagyobb számú közepes és viszonylag kiegyensúlyozott gumóval. Ez már optimális az étkezési burgonya esetében. Az alkalmazás magas gazdasági megtérüléssel jár, és érdemes 10 nap múlva újra megismételni. Ha van nedvességbiztonság, vagy a burgonyanövények öntözés alatt állnak, akkor az ENERGEN FOLIAR PLUS valóban erősen befolyásolja a hozam alakulását a virágzás kezdetén. A száraz régiókban a CLEANSTORM-ot 0,3–0,5 l/ha mennyiségben alkalmazzuk a FOLIAR helyett a virágzás kezdetén.

A FULHUM ismételt adagolása 5-21 t/ha-ral növelte a hozamot külföldi regisztrációs kísérletekben, különféle páratartalom mellett.

 

Cukorrépa

Május végén a cukorrépa-állományok nagyon jól reagálnak az ENERGEN STIMUL PLUS alkalmazására, különösen kevésbé kedvező időjárási körülmények között. Javasoljuk a bórral és a komplex gyökéren kívüli tápanyag-utánpótlással való kombinációt. Ha vízfelesleg van, akkor van értelme a STIMUL-t FOLIAR-ra cserélni, ami gyorsan növeli a levélfelületet és a fotoszintézis teljes teljesítményét. Szárazságban azonban ez az alkalmazás kockázatos, és előnyöseb a STIMUL használata.

 

Kukorica

A kukorica olyan növény, amely fokozatosan az 5. levél körüli állapotban halad át a C3-ról C4-ciklusra. Ettől az időponttól a legtöbb szisztematikusan ható anyag az időjárástól függően többé-kevésbé lebomlik. (Ez nem vonatkozik a gyökéren kívüli tápanyag-utánpótlásra). Ezért előnyös, ha fiziológiailag aktív anyagokat adagolunk a kukoricába a 3. és 5. pár valódi levél között. Ebben az időszakban az ENERGEN APIKÁL-t 0,7–1 liter/ha mennyiségben javasoljuk adagolni. Az APIKÁL támogatja a nitrogénnel való munkát, antistresszanyagokkal és ugyanolyan humuszanyag-tartalommal rendelkezik, mint a FULHUM, és egy adag auxinnal is, ami növeli az apikális dominanciát. És miért 1 l/ha? Mivel a kukoricának megvan az érzékenységi határa, amelyen túl kezd csak tökéletesen reagálni, és a kisebb dózisok nem érnek el olyan jelentős hatást.

Napraforgó

Ez egy olyan növény, amelynek ismét nagyobb dózisra van szüksége, de rugalmasabb a kijuttatás dátumával szemben. A 3–12 pár valódi levél között kezelhetjük. Gyengébb állományokban 0,5 l/ha STIMUL-t javaslunk, 0,5 l/ha FULHUM-al kombinálva. Vagy jobb állományokban 0,7–1 l/ha ENERGEN STIMUL PLUS-t. Érdemes kipróbálni, és megfigyelni a hatást. Természetesen a kukoricához és a napraforgóhoz a lombtrágyához cinket, bórt és kisebb mértékben egyéb mikroelemeket is adunk.

Az ENERGEN használata kukoricában és napraforgóban erősíti a gyökérzetet és növeli a növények méretét. Ez azt eredményezi, hogy az egyes növények nagyobb mértékben képesek a gyengébb magokat átlagos méretűvé alakítani. A bónusz az aszály elleni védelem.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Ing. Kamil Kraus, Ing. Petr Král és Ing. Jaroslav Mach EGT SYSTEM

Bővebb info: 

 

ENERGEN SK s.r.o.

Ing. Róbert Vitáriuš

0908 705 573

energensk@gmail.com

www.energen.info

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?