Kollár fordulatokról és parlamenti cirkuszról, Pellegrini működésképtelen koalícióról beszél

Boris Kollár
Pozsony |

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szombaton kijelentette, a hét tele volt fordulatokkal és cirkusszal a parlamentben. Peter Pellegrini (Hlas) ezzel szemben azt állítja, a kormánykoalíció nem működik, tovább mélyülnek a felek közti ellentétek, és csak az előrehozott választás hozhat megoldást.

„Különféle fordulatoknak és viszonylag nagy cirkusznak voltunk szemtanúi a parlamentben” – jelentette ki Kollár az RTVS Sobotné dialógy című műsorában. Ennek ellenére azonban úgy véli, jól sikerült kezelni a váratlan helyzeteket. „Az ellenzék ezen a héten csak kólát és pattogatott kukoricát vett” – fűzte hozzá a házelnök szombati vitapartnere, Pellegrini azzal, hogy a kormánykoalíció már nem létezik többé.

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken nem választották meg Tomáš Lehotskýt (Za ľudí) a parlament alelölnéken, Kollár elmondta, a titkos szavazást nem ellenőrizhetik, és mindenki úgy szavazhat, ahogy szeretne. A kérdésre, hogy vajon saját párttársai szabotálták-e a megválasztását, nem válaszolt. Mint mondta, a Sme rodina egységes volt azt illetően, hogy támogatják Lehotský megválasztását. Reméli, ha a Za ľudínak sikerül rendeznie belső konfliktusait, összegyűlik a megfelelő szavazat Lehotský megválasztásához. Pellegrini ugyanakkor emlékeztetett, a koalíciónak alkotmányos többsége van, így ha még a Za ľudí összes képviselője is ellene szavazott, akkor is elegendő voksnak kellett volna összegyűlnie ahhoz, hogy kinevezhessék. Úgy véli, a koalícióban kölcsönös az egymás iránti bizalmatlanság.

Kollár a koalíció működését az érdekházassághoz hasonlította, és bízik benne, hogy mind a négy évet sikerült kibírniuk, hasonlóképp abban is, hogy a koalíciós társai mindent megtesznek ennek érdekében. Mint mondta, ő maga csak akkor támogatná az előrehozott választást, ha a kormány és a parlament nem lenne működőképes, ha nem tudnák elfogadni a törvényeket, illetőleg ha nem támogatnák a bérelhető lakóházak építését.

Pellegrini megjegyezte, hogy Kollár tehet arról, hogy Igor Matovič (OĽaNO) még mindig hatalmon van, és irányítja az országot. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt nem tartja autonóm miniszterelnöknek. Kollár erre reagálva azt mondta, ezzel a kijelentéssel Pellegrini beismerte, hogy Robert Fico (Smer) lemondását követően ő maga sem volt autonóm kormányfő. Az ellenzéki képviselő visszautasítótta a párhuzamot. „Fico a lemondását követően nem marad miniszter” – tette hozzá. 

(mr, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?