Energiatakarékosabban üzemelhet az érsekújvári kórház

Energiatakarékosabban üzemelhet az érsekújvári kórház
Érsekújvár |

Évi 780 ezer eurót takaríthat meg az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet üzemeltetője azzal, hogy a nagyszabású felújítási munkálatok során korszerűsítették a világítást, új kazánházat és mosodát nyitottak, továbbá modernizálták a légkondicionáló rendszert.

Ján Baček, az egészségügyi központ szóvivője hangsúlyozta, országos viszonylatban egyedülálló korszerűsítésről van szó. Harminc százalékkal csökkennek a kórház energiakiadásai, és mintegy két tonnával képesek csökkenteni a szén-dioxidkibocsátást. Az épület energiatakarékosabbá tételére irányuló projektet az e-Doma társaság dolgozta ki, amely az ESCO Slovensko társaság tagja.

Rég várt fejlesztés

A kórház üzemeltetője 8152 megawattóra földgázt, 1177 megawattóra villamos energiát, továbbá 40 535 köbméter vizet takaríthat meg, ami olyan vízmennyiségnek felel meg, amellyel tizenhat olimpiai medencét tölthetnének fel. Az érsekújvári kórház tervezett felújítását nem fékezte meg a koronavírus sem.

Patrik Svorad, a kórház üzemeltetési és műszaki részlegének vezetője elmondta, régóta várt és remélt fejlesztésről van szó, amellyel hatékonyabbá válik a kórház üzemeltetése. „Az ilyen módon megtakarított összeget a kórház műszaki fejlesztésére, a betegek jobb ellátására fordíthatja az egészségügyi központ” – egészítette ki az elmondottakat Svorad. A csaknem negyven éve működő Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet a legutóbbi statisztikai adatok alapján hétszáz fekvőbeteget lát el, tizennyolc fekvőbetegrészlege van és hatvan általános orvosi és szakorvosi rendelőt működtet.


Jelentős megtakarítás

A fűtésrendszer, a kazánok és a légkondicionáló rendszer cseréjének köszönhetően évente 470 ezer eurót takaríthatnak meg. A mosoda felújításával 235 ezer eurót takaríthatnak meg, ahol a régi mosógépeket, szárító- és vasalógépeket újak váltották fel. Az egészségügyi központ modernizálása 5,8 millió euróba került, és a beruházás várható megtérülései ideje mintegy hét év.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?