„Bekapálták” a búzát

lemken

Mivel a vegyszeres kezelés útjába egyre több akadály gördül, nem marad más hátra, mint koncepciót váltani, és ameddig csak lehet, a mechanikus megoldások felé elmenni, főleg, ami a gyomirtást illeti.

A kapásnövényeknél ez nem is jelent gondot, hiszen egyre több gazda választja a vegyszeres kezelés helyett a mechanikus úton történő gyomirtást. A Steketee munkája a kukoricában, tökben, szójában, cukorrépában, sárgarépában és egyéb kapásnövény esetében már nagyon is jól ismert Szlovákiában. Most azonban a márka szlovákiai forgalmazója, a Lemken úgy döntött, kísérletet tesz arra vonatkozólag, milyen hatékonysággal vethető be a gép a gabonafélékben. Ennek második bemutatóján vettünk részt nem messze Alsószerdahelytől rögtön húsvét után.

Robert Pecko mérnöktől, a Lemken szlovákiai ügyvezetőjétől megtudtuk, a kísérletek során a Steketee mechanikus kultivátorát alkalmazzák. A Steketee-nek ugyanis több változata ismert, a Steketee IC LIGHT kamerás kultivátor, a IC robotkapa, bakhát kultivátor, csillagkeretes sorközművelő és a mechanikus kultivátor.

A Steketee IC LIGHT kamerás kultivátor lényege, hogy a kultivátor szerkezeti elemeihez monitort szerelnek. A Claas kamerarendszere kezdetben ennek megfelelt, azonban ennél a gépnél szükség volt arra is, hogy meg tudja különböztetni a kamera a nem teljesen zöld színű növényeket, illetve erős gyomfertőzöttség esetén a kultúrnövényt a gyomnövényektől. Ezért a Steketee úgy döntött, saját kamera- és sorfelismerő rendszert fejleszt ki, aminek köszönhetően akár 2 centiméterre csökkenthető a biztonsági védőtávolság. Ez a rendszer üzemelni tud öntanuló üzemmódban is, tehát regisztrálja a sorban lévő kultúrnövényt, és ez alapján megkülönbözteti a gyomnövénytől. Ezen felül a rendszer interneten keresztül is beállítható és rá tud kapcsolódni a gyári szerverre, ami a beállításokat egyszerűsíti, és segíti a hibakeresést is.

Az IC robotkapa az egyedi permetezést teszi lehetővé, illetve a védőtávolság beállításával a növény gyakorlatilag „körbekapálása” is megoldható. A bakhát kultivátort a legmodernebb számítógépes, digitális technológia mellett kínálja a cég.

A csillagkeretes sorközművelők a biogazdálkodók és öktermesztésben résztvevők legjobb barátja, amellyel a mechanikus sorközművelés a növényállomány egész felületére kiterjeszthető, és hatékony a még kis méretű gyomokkal szemben is.

És végre elérkeztünk ahhoz a géphez, amelyet a Lemken az alsószerdahelyi bemutatóján láthattunk munka közben. Ez nem más, mint a mechanikus sorközművelő kultivátor. Mivel itt nagyobb területet kell megművelni, ezek a gépek kisebb védőtávolságot tudnak tartani, és általában a traktorok frontfüggesztésére csatlakoztatják, viszont a traktor kezelője így jól látja a növények sorait és általában képes kis védőtávolság mellett is sorközt művelni. Ráadásul ebben az esetben talán nem is indokolt az extrém kicsi védőtávolság.

A nem kormányzott gépekhez a Steketee mindhárom kultivátor kocsiját (Basic, Combi, TRS) kínálja, de elérhető minden kiegészítője is ugyanúgy, mint a kamerás gépek esetében. „Ezek mindegyike kiváló prémium minőségű, hosszú élettartamú, időtakarékos állíthatóságú, szinte karbantartásmentes kultivátorkocsik, amelyekhez hosszú élettartamú kapák tartoznak” – tudtuk meg a gépek szlovákiai forgalmazójától.

Robert Pecko szerint a mechanikus sorközművelő alkalmazását a gabonafélékben a vegyszerek hatóanyagainak visszaszorítása és a vegyszerekkel szembeni rezisztencia kérdése is indokolja. Arról már nem is beszélve, hogy néhány gyomirtó esetében a hatóanyag miatt oda kell figyelni a következő veteményre, ami akadályt jelenthet a gazdáknak. „A mezőgazdaságban mindig is jelen voltak a boronák, a mechanikus művelés most kezd újra előtérbe kerülni” – mondta Robert Pecko a bemutatón. A jelen lévő gazdák még hozzáfűzték, ennek alkalmazását a szélsőséges időjárás is indokolja, hiszen a gyomirtó hatékonysága függ a csapadéktól, a csapadék pedig egyre egyenlőtlenebb eloszlású, a szél erőssége viszont növekszik, ami a vegyszer elszállását eredményezheti.

Az alsószerdahelyi kísérlet során a 15-50 cm sortávolságot tartani képes, inkább könnyebb talajok megmunkálására alkalmas Basic element megoldást választották. A beállításra oda kell figyelni, és nemcsak a sorközöket tekintve, hanem a mélységet illetően is, nehogy a kapák kifordítsák a növényeket, ha túl mélyre eresztik azokat.

A sorközművelésnek nemcsak a gyomirtás szempontjából van szerepe, a talaj levegőztetésében is szerepet játszik. Itt ügyelni kell az időjárási viszonyokra, túlságosan nedves talaj esetén ugyanis ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szeretnénk. „Ha megfigyeljük a gépet munka közben, akkor láthatjuk, hogy a kapák nem hatolnak mélyen a földbe, inkább úgymond úsznak a talajon” – magyarázta a bemutató közben Robert Pecko. Hozzátette, a kamerarendszerrel kombinálva a gép 1-5 sort képes „olvasni”, a jelenlegi 20 hektáros kísérletben alkalmazott technika kettőt. „A kamerarendszer a zöld szín rendkívül sok árnyalatát képes felismerni, ennek köszönhetően precízen irtja a gyomot. A gép további előnye, hogy a rendszer reakcióideje villámgyors, ennek köszönhetően akár 15 km/ó-s sebességgel is tudja az elvárt precizitást tartani. Az egyes szekciók kikapcsolhatók, és összesen 5 különféle szerszámmal működtethető a gép. A LED munkamegvilágítás beállításának köszönhetően éjjel is biztonságosan működtethető a gép” – magyarázta a gép forgalmazója.

Az első belépést március 18-án végezték, a másodikra április hetedikén került sor, majd ettől a dátumtól számítva egy hónapon belül még egyszer átjáratják a 20 hektáros kísérleti parcellát. A végeredmény kiértékelésére az aratást követően kerül sor, amikor is nyilvánvalóvá válik, milyen hatása volt a hozamok alakulására a műveletnek a belépések függvényében.

-er-

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?