Az Új Szó közbenjárásával előkerült olvasónk eltűnt oltási igazolása

oltas
Párkány |

Két hét után ugyan, de megoldódott a párkányi nyugdíjas olvasónk ügye, aki a vakcina beadását követően nem kapott oltási igazolást a komáromi kórházban, az azonban továbbra sem derült ki, hol csúszott hiba a rendszerbe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Fekete Ferenc és neje, Fekete Kornélia párkányi lakosok a komáromi kórházba kaptak időpontot a második adag oltásra. Már az is a rendszer hiányosságát igazolja, hogy az idős házaspár más-más napra kapott meghívót, így kétszer kellett teljesíteni az 50 kilométeres távolságot a két város között. Az időpontok kiküldését az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) végzi. Kornélia kerek két hete, május 12-én reggel 7:25-kor kapta meg a második adag, koronavírus elleni oltást.

Hiányzó igazolás

A probléma másnap kezdődött, amikor rájött, a kórházból oltási igazolás nélkül távozott. Ez a tanúsítvány tartalmazza az oltással kapcsolatos információkat, és a hatályos járványügyi intézkedések értelmében ez garantálhat bizonyos előnyöket a beoltott személyeknek. Az igazolás utólagos kiadása érdekében Ferenc felvette a kapcsolatot a kórházzal, de elutasító választ kapott. Azt mondák neki, a felesége nem szerepel a rendszerben, így nem adhatnak ki igazolást arról, hogy beoltották.

Az üggyel kapcsolatban még a múlt héten megkerestük az érintett egészségügyi intézményt, választ azonban csak lapzártánk után kaptunk. Martina Pavliková, a komáromi kórház szóvivője csütörtök este cáfolta, hogy bárki igazolás nélkül hagyta volna el az oltás helyszínét. Állítása szerint az oltóközpont regisztrációs rendszere ahogy az első, úgy a második oltásnál is több lépésben ellenőrizve van. „A feljegyzések a kórház információs rendszerében figyelve vannak, és visszamenőleg ki lehet őket keresni” – nyilatkozta korábban lapunknak Pavliková. „Minden oltási nap végén összehasonlításra kerül a gyógyszertárból kiadott oltóanyag száma a beoltott személyek számával a kórházi információs rendszerbe bevitt adatok, illetve a beoltott személyek által kitöltött nyomtatványok alapján. Minden számnak ülnie kell, ezután küldik el az adatokat az egészségügyi minisztériumba és az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjába (NCZI)” – tájékoztatott korábban a szóvivő. Leszögezte, nem lehetséges, hogy valaki nem kapott az oltásról igazolást, az meg végképp nem, hogy a számítógépbe háromból egy feljegyzés se kerüljön be.

Nyomozás

Az esetet az egészségügyi minisztériumig vittük, ahol hétfőn délután a külföldi útra is alkalmas oltási igazolások igénylésének menetét ismertették az újságírókkal. A szakértők azt tanácsolták, az érintett személy igényelje a kétnyelvű oltási igazolást, és ha valóban csak az első adag van feltüntetve, jelezzük, s utánanéznek. Így is történt, a Fekete házaspárnak hétfőn este megérkezett az e-mail, de Kornélia esetében csak az első oltással kapcsolatos adatok voltak feltüntetve. Ezt tegnap reggel tolmácsoltuk a minisztérium munkatársának. Alig pár óra elteltével Ferencet felhívta a kórház igazgatóhelyettese, és közölte vele, felesége oltási igazolása megkerült, nem kell személyesen elmenni érte, elküldik postán. „Felhívott az igazgatóhelyettes, aki magyarul beszélt, és azt mondta, a rendszerbe valamilyen hiba csúszott. Nyomoztak utána, és megtalálták, hogy a feleségem be van oltva. Levélben fogják küldeni az igazolást, de nem tudják visszamenőleg, május tizenkettedikei dátummal, csak a maival, tehát mintha ma lett volna beoltva a második adaggal. Nem számít, lényeg, hogy megvan a második oltásról szóló igazolás” – nyilatkozta lapunknak Ferenc. Hozzátette azt is, úgy tudja, a párkányi oltóközpontban már jobban odafigyelnek az igazolásokra. „Azóta már odaállítanak egy személyt, és ellenőrzik, mindenkinek megvan-e a papírja” – folytatta Ferenc, aki már 45 éve lapunk hűséges olvasója.

Magyarázat nélkül

A nyugdíjas házaspár így két hét utánajárás után megkapja az oltási igazolást. A komáromi kórházat ismét megszólítottuk az ügyben, de adatvédelmi szabályokra hivatkozva nem közöltek további információt. „Az esetet részletesen átvizsgáltuk” – írta az intézmény szóvivője. A nyilvánosság számára tehát továbbra sem világos, ki a felelős az elhibázott adminisztrációért.

Az sem természetes, hogy az eredeti oltás időpontja helyett két héttel későbbi dátum lesz feltüntetve az igazoláson.

„A kórházi rendszerben általánosan érvényes, hogy az oltásról szóló igazolást visszamenőleges dátummal nem lehet kiadni” – tájékoztatta lapunkat Pavliková. Hangsúlyozta, továbbra is érvényes a korábbi nyilatkozatukban leírt ellenőrzési folyamat, mely szerint az oltásra érkező személy rögtön az érkezésnél igazolja személyazonosságát, mely alapján kinyomtatják az oltási igazoláshoz szükséges kötelező nyomtatványokat. A kórelőzményi kérdőívet maguk tölti ki, mindenkiét tárolják. A következő lépésben a vakcina konkrét számát a számítógépben hozzárendelik az oltásra váró személy nevéhez. A kliens beoltását követően pedig a nővérke a fecskendőről a dokumentumra ragasztja a címkét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?