Magyar Fórum: Mičovský csődtömeget hagyott maga után

Ján Mičovský

Alább változtatás nélkül közöljük a Magyar Fórum sajtóközleményét:

Ján Mičovský, a nemrég lemondott agrárminiszter többnyire úgy került be a hírekbe, hogy sorra rossz döntéseket hozott, rossz jelölteket választott és a szakértelem hiányának a mintapéldájává vált. Így volt ez az állami erdőgazdasági vállalat igazgatója esetében is. Alig, hogy kinevezte Matej Vigodát vezérigazgatónak, máris leváltotta. Az agrárkifizető ügynökség (PPA) élére egy rátermett, szakmailag megfelelő embert nevezet ki, Tibor Guňišt, aki pár hónap után lemondott. Vélhetően a miniszter hozzá nem értő hozzáállása miatt. Ezt egy hónapokon át zajló pályázat követte, melynek a végén a miniszter úr mégsem a pályázat győztesét nevezte ki az ügynökség élére. Tette ezt egy olyan intézménnyel, amely életbevágón fontos a mezőgazdászok számára, mivel ezen keresztül folyik az EU-s agrártámogatások kifizetése, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ügynökség csak feltételes működési engedéllyel rendelkezik.

A Szlovák Földalap vezetőségébe is olyan jelöltet nevezett ki, aki sok gondot okozott a mezőgazdászoknak. Gabriela Bartošová tavaly év közben módosította a bérleti szerződéseket úgy, hogy jelentősen növekedtek a bérleti díjak. Mivel a NAKA előzetes vizsgálati fogságba helyezte a földalap vezérigazgatónőjét, aki ezt követően lemondott, a földalap működése megbénult. A gazdák újra törhetik fejüket, hogyan és mikor lesz meghosszabbítva a bérleti szerződésük, ehhez ugyanis szükség van a földalap vezérigazgatójának és a helyettesének az aláírására is. Bérleti szerződés nélkül pedig nem tudják bemutatni, hogy jogosan használják a földeket.

Ami a földalap működését illeti, azt Mičovský és jelöltje érdemben nem változtatta meg ahhoz képest, ahogy ezt a Fico vezette „maffiakormányok” beállították. A törvénymódosítás kezdeményezésének lehetősége mindvégig a miniszter kezében volt, ezért ezen a területen is ismételten csődöt mondott tétlensége miatt. 

Tevékenységét értékelve sajnos általánosan is elmondható, hogy eltelt egy bő év a kormányváltás óta és a miniszter egy tapodtat sem javított az ágazat helyzetén.

Most a legnagyobb kérdés talán az, hogy a minisztert jelölő Matovič és pártja talál-e szakmailag és politikailag is rátermett embert a tárca vezetésére vagy ismételten csak egy felkészületlen, döntésképtelen, tétova emberre futja, aki képtelen lesz elmozdítani a holtpontról a hazai mezőgazdaságot.

Simon Zsolt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?