Az örömbe üröm is vegyült

Vasárnap

A krónikák 33. női alpesi sízőjeként Petra Vlhová nyerte az idei összetett Világkupa-győzelemért járó nagy kristályglóbuszt. A 25 éves liptószentmiklósi lány olyan társaságba lépett ezzel, amelyet Annemarie Moser-Pröll, Petra Kronberger, Vreni Schneider, Janica Kostelić és Lindsey Vonn neve is fémjelez.

Fáradtnak tűnt és csalódottnak, mintsem elégedettnek. A sorozat lenzerheidei fináléjának utolsó előtti napján, a műlesiklás befejeztével, majd amikor már eldőlt, hogy senki nem veheti el tőle a trófeát, akkor sem mosolygott. A kamerák előtt mélyen előrehajolva igyekezett elrejteni szomorú arcát, majd tehetetlenül lerogyott a hóra. A kommentátorok, a család és a karantén ellenére odamerészkedő kis szurkolótábor ujjongott, éljenzett. Petra rezzenéstelen arccal nézett a semmibe, aztán könny csordult ki a szeméből. Teljes volt benne a káosz, a kétségbeesés, az üresség. Abban a pillanatban csak az cikázott a fejében, hogy elveszítette a legjobb műlesiklónak járó kis glóbuszt, amit annyira szeretett volna megvédeni. Az most az osztrák Katharina Liensbergeré lett. Az, hogy ő lett a világ legjobb sízője, abban a pillanatban, mintha mellékes lett volna. Csak jó idő múlva, látva, hogy körülötte mindenki örül, engedett a fagy, de még akkor is csak lassacskán – elvégre beteljesült nagy álma. Övé lett a nagy glóbusz!


Előkelő társaságban

A hangja remegett, amikor megszólalt: „Bánt, hogy az egész idényben vezettem, de az utolsó versenyen nem sikerült a legjobb eredmény. Aludnom kell rá egyet, pillanatnyilag nem is tudom felfogni, mit nyertem. Hát, igen. Megdolgoztam érte. A világbajnoki lesikláson kívül a szezon teljes programját abszolváltam. Nagyon nehéz az összetett győzelemért folyó harc. Le se lehet írni. Volt elképzelésem, milyen lehet, amikor nekivágtam, de a valóság sokkal nehezebb.” Vlhová hatodik lett az utolsó műlesiklásban, így a vasárnapi utolsó versenynap, az óriás-műlesiklás előtt behozhatatlan, 136 pontos előnye volt az őt üldöző Lara Gut-Behrami előtt. Végül 1416 ponttal nyert, ami 160-nal több a svájci ellenfeléénél.


Nem lesz esküvő?

A sajtóértekezleten már visszatért Petra humorérzéke, főleg akkor, amikor az esküvőre terelődött a szó. Nyáron a média gyakran cikkezett arról, hogy komoly barátja van, Michal Kyselica. A kamerák előszeretettel pásztázták, amint a fiatalok egymás nyakába borulnak. Petra édesapja a kérdés hallatán nem tűnt boldognak, sőt: „Szóba se jöhet!” – hörtyent fel. A lánya kicsit mintha megilletődött volna a kategorikus nem hallatán, de megőrizte lélekjelenlétét, és igyekezett elsimítani a dolgot: „Egy esküvőhöz ketten kellenek. Mint látják, csak egyedül vagyok itt.” Petra diplomatikus húzással azon nyomban a családra terelte a szót, hiszen egyes tagjai, a mama, az apja, a fivére és annak barátnője is ott ültek az asztalnál: „Ha nem lett volna mellettem Borka, a fivérem, nem lett volna olyan nyugalmam a rajt előtt. Ugyanez érvényes apára is. Ha ők ketten nincsenek, akkor ma nem vagyok itt.”

Vlhová összetett győzelmének alapkövét a sokoldalúságra építette. Tavaly két kis kristályglóbuszt hozott haza, műlesiklásban és parallel műlesiklásban. Most ugyan a kicsik elúsztak, de két kivétellel minden versenyszámban szerzett pontot. A hölgyek közül ő volt az egyetlen, aki az alpesisí-világkupa teljes programját, azaz 31 versenyt abszolvált. A legtöbb pontot (652) műlesiklásban szerezte, itt a harmadik hely lett az övé. Óriás-műlesiklásban 342 pontot gyűjtött (6. hely), szuper-G-ben 158-at (8.), lesiklásban 164-et (12.) A maradék 100-at parallel műlesiklásban szerezte.

Vlhová és riválisa, Gut-Behrami az idényt egyaránt 6-6 győzelemmel zárta, ők voltak a legeredményesebbek. A szlovák síző pályafutása során 44 alkalommal állhatott a dobogóra, 20 alkalommal annak legmagasabb fokára. Petrán kívül ezelőtt két szlovákiai versenyző volt hasonlóan sikeres az összetett vk-versenyében. A sífutó Alžbeta Havrančíková 1988/89-ben, a háromszoros olimpiai bajnok és ötszörös ötkarikás érmes sílövő Anastasia Kuzmina 2017/18-ban. Ami a kis kristályglóbuszok számát illeti, ott még Kuzmina vezet Vlhovával szemben 3:2 arányban.


Magoni zsebkendő nélkül

Vlhová legnagyobb sikerét az olasz Livio Magoni vezetésével érte el, a svájciaktól, osztrákoktól, olaszoktól eltérően szinte egy maroknyi kis csapattal. Az 57 éves elismert olasz edzővel, aki előtte a szlovén Tina Mazéből is csillagot faragott, nyerte meg a nagy kristályglóbuszt. A mester furcsa módon, épp amikor felértek a csúcsra, alaposan meghökkentette tanítványát és az egész szlovákiai közvéleményt is a neves olasz lapnak, a Corierra della Serának adott nyilatkozatával. „Kár, hogy Petra nem kiegyensúlyozottabb. Sokkal többet kell beleadnia. Még mindig nem jutott el arra a szintre, ahol Bassino, Brignone vagy Goggia van. Ezekkel az ékszerekkel összevetve még mindig nehézkes” – mondta ki a köztudottan kritikus Magoni. Arra a kérdésre, melyik sízőt választaná, egyértelműen Maze mellett tette le a voksát: „Ő sokkal sokoldalúbb a sporton kívül is. Utóbbi terén Petra mintha nem is létezne. Nincs kódolva a sejtjeiben. Ha úgy döntök, hogy befejezzük a közös munkát, épp emiatt lesz. Maze egy kis vadállat volt, de hamar belátta, mit kell tennie, hogy személyiséggé fejlődjön.”


Az új seprű másképp seper?

És sok más is adódott, ami a mesternek nem tetszett a családdal, a menedzserrel kapcsolatban. „A jó szó rá: ignorancia. Petra csak lehajtja a fejét, s azt suttogja, hogy ezzel nincs mit tenni. Nem ő jelenti a problémát, hanem a környezete. Ha jegyre lépsz vele, akkor az egész családot is eljegyzed.”

Magoni szavai abban a pillanatban nem hatottak diplomatikusnak. Szerencsére azonban Petra megőrizte hidegvérét, nem kerekített belőle nyilvános ügyet, ha megbántották is az edző szavai, ha elrontották is örömét, nem mutatta. Sejteni azonban lehetett, mozog az állóvíz, és áprilisban be is igazolódott. Vlhová csapata bejelentette, hogy Magonival befejezték az együttműködést, és másban is változik a felállás. Bár az olaszok mindjárt tudni vélték az új edző nevét (a Neveitalia portál szerint Mauro Pini lesz az utód), Vlhováék sokáig nem erősítették meg a hírt, pedig csak az aláírás hiányzott a szerződésről. A svájci szakember nem ismeretlen a szakmában. 2002-ben a spanyol Maria José Rienda Contrerast edzette, majd Tina Mazét, és oroszlánrésze van Vlhová legnagyobb riválisa, Lara Gut-Behrami sikereiben is.

Egy biztos: az új idénynek, amely ötkarikás, Petra új mesterrel vág neki, és ebben nyilván nem a maratonon lesz a hangsúly. Vagy ki tudja? Az viszont nem vitás, hogy az igazi nagy cél a pekingi téli olimpia.

Kié a legtöbb?

Eddig Ausztria szerezte a legtöbb nagy kristályglóbuszt, összesen 34-et (fele/fele arányban a hölgyek és a férfiak), Svájc 19-et (7/12 arányban), az Egyesült Államok pedig 13-at (5/8 arányban).

 

Érdekes

A legtöbb összetett győzelem

Annemarie Moser-Pröll: Ausztria,1969–1980, 6

Lindsey Vonnová: USA, 2000–2019, 4

Mikaela Shiffrin: USA, 2011 –, 3

Petra Kronberger: Ausztria, 1987–1992, 3

Vreni Schneider: Svájc, 1984–1995, 3

Janica Kostelic: Horvátország, 1998–2006, 3

Mennyit keresett Vlhová?

Idény Összeg (CHF)

2020/2021 444 501

2019/2020 338 315

2018/ 2019 428 196

2017/2018 203 955

2016/2017 106 708

2015/2016 71 913

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?