Heger állítja, a találkozó az SIS-ben nem függött össze Pčolinskývel

eduard heger
Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő elutasítja azokat a találgatásokat, melyek szerint a legfőbb közjogi méltóságok és más magas beosztású állami tisztségviselők hétfői tárgyalása a Szlovák Információs Szolgálatban (SIS) az intézmény volt vezetőjéről, Vladimír Pčolinskýről szólt volna, aki ellen eljárás indult, vagy más olyan ügyet érintett volna, amelyben jelenleg is tart a nyomozás.

A találkozót, mint elmondta, ő maga kezdeményezte abból a célból, hogy az állam képviselői megismerkedhessenek bizonyos hírszerzéssel kapcsolatos információkkal. Heger nem zárta ki, hogy hasonló munkatalálkozókra a jövőben is sor kerül.

 A kormányfő szerint a kormány célja a törvényesség, az igazságosság és a rend biztosítása. „Hitvallásunk, amit a polgároknak ígértünk, hogy a törvény előtt mindannyian egyenlőek vagyunk, és senki sem kivétel. Pontosan ilyen szellemben, és ilyen céllal valósult meg a hétfői munkatalálkozó az SIS-ben” – állapította meg.

A kormányfő szerint a tárgyalás hasznos volt, és nem zárja ki, hogy a jövőben is sor kerül hasonló formátumú találkozókra. A szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc Heger szerint megköveteli, hogy minden állami intézmény teljesítse a törvény által megszabott feladatát. „Ugyanígy, hogy ezeknek az intézményeknek a vezetői a kompetenciáikkal összhangban együttműködjenek” – jegyezte meg.

Zuzana Čaputová államfő, aki szintén részt vett a tárgyaláson, csütörtökön (május 20.) elhatárolódott a sajtóban megjelent állításoktól, melyek a találkozó tartalmáról szóltak. A találkozó témája, mint elmondta, nem Vladimír Pčolinský ügye volt, és nem volt szó semmilyen más olyan esetről sem, amellyel a bűnüldöző szervek jelenleg foglalkoznak.

Az SIS-ben szervezett találkozón körülbelül tízen vettek részt a legfőbb közjogi méltóságokkal együtt. A találkozó témáját állítólag az adta, hogy egyes nagy korrupciós ügyekben manipulálhatták a nyomozást. A sajtóban olyan hírek jelentek meg, melyek szerint ezzel kapcsolatban Vladimír P., az SIS volt vezetőjének az ügye is előkerült.

 Az ellenzék magyarázatot követel a „titkos találkozó” összehívására. A Smer párt rendkívüli parlamenti ülést akar kezdeményezni, amelyen a kormányfőnek meg kellene magyaráznia az SIS-ben szervezett találkozót. A Smer a jogállam és a demokrácia felbomlásáról beszél, és több folyamatban lévő ügy befolyásolásáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?