Gyakori kérdések és válaszok az anyasági támogatásról

A terhességi-gyermekágyi segéllyel (tgyás) – vagy ismertebb nevén: anyasági támogatással – kapcsolatban sok kérdés merül fel. A legérdekesebbekből válogattunk.

1. Júniusban lejár a meghatározott időre szóló szerződésem. Az anyasági támogatásra augusztus közepétől lennék jogosult. Vonatkozik rám védelmi idő? Ha augusztustól lesz önkéntes biztosításom, nem veszítem el az anyaságihoz való jogosultságot? Rendelkezem 270 biztosítási nappal.

A nőnek akkor van joga az anyasági támogatáshoz, ha az a biztosítás vagy a védelmi időszak alatt alakult ki. Ha megszűnik az alkalmazotti viszonnyal összefüggő társadalombiztosítás, a nőre 8 hónap védelmi időszak vonatkozik. Erre nincs hatással, hogy a munkaviszony azért szűnt meg, mert lejárt a meghatározott időre kötött szerződés. Az anyaságihoz való jogosultság másik fontos feltétele, hogy a szülést megelőző két évben legkevesebb 270 nap biztosítási időszakkal kell rendelkezni. Ha ez teljesül, jogosult az anyasági támogatásra. Nem árt tudatosítani: ha a munkaviszony megszűnése után önkéntes biztosítást köt, az alkalmazotti betegbiztosítás alapján járó védelmi időszak megszűnik, és az anyasági támogatáshoz való jogosultságot csak az önkéntes biztosítás alapján ítélik meg, és a konkrét összeget a minimális kivetési alapból számolnák ki, a munkahelyi fizetésre már nem lennének tekintettel.

2. Félállásban dolgozom, 240 euróért havonta. Terhes vagyok. Mennyi lesz az anyasági támogatás? Kiegészítik valamilyen szintre? Van minimális anyasági?

Az anyasági támogatást a reális bevétel alapján számolják ki. Összege a napi kivetési alap 75%-a. Minimális támogatásnincs. Hakisebbösszegjön ki, mint amennyi a gyermekgondozási segély összege, a lakhely szerint illetékes szociális ügyi hivatalban kérvényezheti, hogy az anyaságit egészítsék ki a gyes szintjére.

3. Lemondhatok az anyaságihoz való jogomról? Vissza akarok menni dolgozni. A barátom munkanélküli, ő gondoskodna a gyermekünkről, igényelte a gyest.

Az anyasági támogatáshoz való jogosultságról nem lehet lemondani, viszont a jogosultság megszűnik, ha nem teljesülnek a támogatáshoz való jogosultság feltételei – például, ha ugyanazon munkaviszonyból, amelyik alapján az anyaságit jóváhagyták és folyósítják – bevételre tesz szert, illetve, ha nem gondoskodik a gyermekről. Ilyen esetben a biztosító a támogatás megvonásáról szóló eljárást indít. Ha vissza akar menni dolgozni, erről hivatalosan tájékoztassa a Szociális Biztosítót!

4. Mehetek ápolási szabadságra, és intézhetek ápolási díjat olyan 20 hónapos gyermek után, akiről hivatalosan az apja gondoskodik, és ő kapja az anyasági támogatást?

Az ügyfél akkor jogosult ápolási díjra, ha személyesen és egész nap gondozza beteg gyermekét, aki erre a kezelőorvos szerint rászorul. Elmondása szerint az apa átvállalta a gondoskodást a gyermekükről. Egyszerre két személy nem gondoskodhat ugyanarról a gyermekről. Ha ön benyújtja az ápolási díjra vonatkozó igényét, jóváhagyhatják, ám akkor ez alatt az idő alatt az apa nem teljesíti a gyermekről való egész napos gondoskodás feltételét, és leállítják az anyasági támogatás kifizetését.

5. Az édesapa dolgozhat a tgyás mellett? Lehet pl. home office-on?

Ha ugyanazon munkaviszony alapján, amelyből kifolyólag elbírálták az anyasági támogatáshoz való jogosultságát, végez munkát, nem hagyják jóvá vagy leállítják a már megítélt támogatás kifizetését. A tgyásra nincs hatással, ha egy másik munkaviszony, illetve egy másik betegbiztosítás alapján tesz szert bevételre – még akkor sem, ha ez a jövedelem ugyanattól a cégtől származik. Ugyanakkor teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy bár dolgozik, gondoskodik a gyermekről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?