Valter Attila három év alatt felküzdötte magát a legjobbak közé

valter

A 22 éves Valter Attila három napon át viselte a Giro d´Italia kerékpáros-körversenyen a rózsaszín trikót.

Valternek az idei mindössze a második Girója: a tehetséges magyar kerékpáros már tavaly, abszolút újoncként is hallatott magáról, amikor az impozáns 27. helyen zárt összetettben. A 2020-as Girón a legjobb eredményét az utolsó előtti, 20. szakaszban érte el, ahol 9. lett.

Valter az indulás előtt még nem tűzött ki konkrét célt maga elé és nem volt még biztos benne, hogy az összetett eredményre, vagy inkább egyes szakaszokra fog fókuszálni: „Amíg jól megy, megéri az összetettre koncentrálni. Utána majd maga a verseny eldönti, hogy megéri-e azt erőltetni, vagy jobb rámenni a szakaszokra.ˮ

Az idei Girón Valter óriási szenzációt okozva a 6. szakasz után az élre állt összetettben. „Sokan úgy gondolják, hogy Magyarországot nem érdekli a kerékpár. A csütörtöki nap, s ahogy felrobbant az internet, bizonyítja, hogy ez nincs így. Nehéz szavakba önteni, milyen érzés, hogy ennyi ember szurkolt, én pedig örülök, hogy ilyen szép pillanatokat tudtam nekik szerezniˮ – fogalmazott a Eurosportnak.

Valter az ezt követő két etap után is megtartotta a rózsaszín trikót, amit a vasárnapi 9. szakasz után a verseny egyik nagy esélyese, a kolumbiai Egan Bernal vett el tőle. „Minden másodpercét élveztem, remélem hogy újra viselhetemˮ – búcsúzott Valter a trikótól a Twitteren. Korábban magyar versenyző még nem járt ilyen magasságokban, Valter az első, aki háromhetes kerékpárversenyen az élen állt összetettben. A tegnapi 10. szakaszon Valter a 27. helyen, a főmezőnnyel ért célba és így továbbra is az 5. helyen áll összetettben. 

A  Pest megyei Csömörről származó Valter pályafutását tinédzseréveiben elsősorban apja egyengette. Ekkor még a hegyikerékpározás élvezte nála az elsőbbséget, részt vett egy mountainbike-Eb-n (2015) és -vb-n (2016) is – előbbin ötödikként, utóbbin hatodikként zárt. Első komolyabb sikerét a 2017-es Tour De Hongrie-n érte el, ahol az erősségének számító hegyi szakaszokon teljesített jól, és a hegyi pontversenyt a harmadik helyen zárta.

2018-ban vált profi kerékpárossá, a lengyel CCC utánpótláscsapata kötött vele szerződést. Valter a 2019-es Tour de Hongrie-n összetettben a harmadik helyen végzett, akkor még megelőzte őt az a Dina Márton, aki szintén részt vesz az idei Girón. Ebben az évben részt vett a csak fiatalok Tour de France-aként emlegetett Tour de l'Aveniren, ahol szakaszt is tudott nyerni.

Egy évvel később már Valter nyerte meg a magyar körversenyt, ami azért is volt különösen fontos, mert Magyarország 15 évet várt arra, hogy újra hazai kezekbe kerüljön a trófea.

2020-ban a CCC nevezte őt a Giróra, így Bodrogi László 13 évvel korábbi Vuelta-szereplése után szoríthattunk újra magyar versenyzőnek ilyen komoly viadalon.

Valter tavaly szeptemberben új csapathoz igazolt, mégpedig a francia Groupama FDJ-hez. A váltása összefügghetett azzal, hogy CCC istálló nehéz anyagi helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt. Márciusban már a Groupama színeiben versenyezett a Katalán körversenyen, ahol összetettben a 38. helyen zárt és két etapban is bekerült az első tízbe, így jó formában vágott neki a Girónak, ahol eddig szenzációs teljesítményt nyújt. (MTI, NSO, lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?