Közülünk valók a VASÁRNAPBAN. Zolcer János: „A függetlenség a legnagyobb vagyonom!”

Vasárnap

Számos interjú jelent meg a Gorbacsov titkai című könyv kapcsán, amelynek második kiadása is napvilágot látott.

Számos interjú jelent meg a Gorbacsov titkai című könyv kapcsán, amelynek második kiadása is napvilágot látott. Én a szerzőt, Zolcer Jánost szeretném bemutatni azoknak, akik még emlékeznek rá, s azoknak is, akik akkoriban, amikor az Új Ifjúság riportereként 1986-ban Németországba emigrált, nem ismerték.

Az egykori, Ipolybalogról származó újságíró, aki a Vasárnapi Új Szóba is írt, nagy utat tett meg, amíg filmproducer, rendező, forgatókönyvíró, a ZOLCER TV tulajdonosa lett. A peresztrojka atyjával, Mihail Szergejevics Gorbacsovval kötött barátsága révén – amiről a könyv is szól – a 20. század nagy személyiségeihez, II. János Pál pápához, Nelson Mandelához, Helmut Kohlhoz, Georg Bush-hoz, Simón Pereszhez, Fidel Castróhoz és Jasszer Arafathoz is testközelbe került. Útjáról, a fel-felvillanó emlékekről, sorsáról szól a beszélgetés.

 

Mik azok a kincsek, amiket gyerekkorából őriz, amiket a szülői házból hozott magával? Az Új Ifjúság szerkesztője már az a nyugtalan és a világot szűknek érző Zolcer János, akit épp a kíváncsiság, az akkori rendszer szorítása, megkötései vittek világgá? Nem volt benne félsz, hogy mi vár rá egy idegen világban? A fotózás átmeneti megoldás volt, lévén a fotó nyelve univerzális? Hogyan sikerült legyőznie a legnehezebb perceket? Mikor érezte először, hogy kezd úgy alakulni minden, ahogy szerette volna? A sors keze vagy a fejlemények alakulása, a kelet-európai változások játszottak közre abban, hogy kiépülhetett egy nagy tudósítóhálózat, s nemcsak a kelet-, hanem nyugat-európai, amerikai, japán tévék is közvetítették a tudósításait, dokumentumfilmjeit? Ki vagy mi volt az az esemény, aki, ami a legnagyobb hatással volt rá? Próbálták őt megvesztegetni, megfenyegetni, elérni, hogy másképp állítsa be a történéseket?

Urbán Klára interjújában ezekre a kérdésekre is választ kapunk a már megvásárolható Vasárnapban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?