Az első a francia plug-in hybridek sorából

C5 Aircross plug-in hybrid
Pozsony |

Kétség nem fér hozzá, hogy a Citroën C5 Aircross a piac legkényelmesebb SUV-modelljei közé tartozik. Egyrészt a rendkívül kényelmes ülések, másrészt a komfortosra beállított futóműnek köszönhetően. Ezúttal a modell plug-in hybrid változata került a kezem ügyébe. 

A Citroën azt szeretné, ha már 2025-ben minden modelljéhez rendelhető lenne annak alternatív meghajtású változata. A nagyszabású terv úttörője ez a hálózatról is tölthető C5 Aircross plug-in hybrid. Milyen autóról is van szó? 

Ami a motorkínálatot illeti, nem fognak sok időt eltölteni a válogatással, az alternatív meghajtású C5 Aircrosshoz ugyanis csak egy motort választhatnak. A PureTech 180 elnevezésű négyhengeres benzinmotor teljesítménye 133 kW (180 LE), forgatónyomatéka pedig 300 Nm. Már önmagában ez is elég ahhoz, hogy ez a nem éppen kicsi SUV a vártnál is fürgébb legyen. Mindehhez viszont még társul a 81 kW (110 LE) teljesítményű elektromotor, melynek forgatónyomatéka 320 Nm. Az összesített teljesítmény jelen esetben 166 kW (225 LE) és 360 Nm. Nem állítom, hogy a járgány csodákra képes, ám ez a teljesítmény nagyon is elég ahhoz, hogy az autóban a sportosabb, kicsit kockázatosabb vezetést is élvezni tudják, ha valamelyik nap otthon hagyják a családot. 

C5 Aircross plug-in hybrid

A csomagtartóban elhelyezett akkumulátor kapacitása 13,2 kWh, ami nem kevés, viszont gondolni kell arra, hogy ez a teljes kapacitás nem áll rendelkezésre, töltéssel úgy nagyjából 9 kWh-t tudtam az autóba préselni. A gyártó szerint akár 55 kilométert is megtehetünk tisztán elektromos meghajtásra, ezt a távolságot nem igazán sikerült elérni, a legnagyobb erőfeszítéssel is épp hogy sikerült átlépni a 40 kilométeres hatótávolságot. 

Ezeknél a plug-in hybrideknél rendkívüli hatással van az áramfogyasztásra a sebesség és a vezetési stílus. Tehát hiába mutat mondjuk a fedélzeti számítógép 30 kilométeres hatótávolságot, ha felhajtanak a körgyűrűre, bekapcsolják a klímát és mondjuk a sebességtartón beállítják a 90 km/órás sebességet, örülhetnek, ha annak a távolságnak a felét elérik tiszta árammeghajtással – persze abban az esetben, ha tisztán elektromos meghajtással közlekednek. 

Kombinált üzemmódban sztrádán értelemszerűen a benzinmotor veszi át az uralmat, az elektromotor viszont itt–ott, például előzésnél besegít neki, ami tovább csökkenti az elektromotor hatótávolságát. Ezért ha az áramot inkább a városi forgalomra akartam megspórolni, aktiválni kellett az úgynevezett eSave funkciót, amely garantálja, hogy az akkumulátorban legalább 20 kilométer megtételéhez szükséges áram marad. 

A fogyasztást jelentősen befolyásolja az akkuk feltöltése. Például egy 100 kilométeres útszakaszon, néhány falu és kisebb város érintésével a fogyasztás 2,8 liter volt, míg maradt az autóban felhasználható áram. Ugyanez az útszakasz, ám lemerült akkuval már 6 liter fölé emelte a fogyasztást. Városban, ha nincs áram az autóban, a 8–9 literes fogyasztás sem irreális, ami csak igazolja, hogy a hibridet nagyon is megéri tölteni.

Az áramfogyasztás városban, aktivált elektromos meghajtásnál 15 és 25 kWh között mozog 100 kilométeren.

C5 Aircross plug-in hybrid

A töltés kérdése

Jó hír egyébként, hogy a C5 Aircrosshoz is rendelhetnek extraként egy nagyobb teljesítményű, 7,4 kW-os fedélzeti töltőt. Az alapfelszerelés részét csak egy 3,7 kW-os teljesítménnyel rendelkező fedélzeti töltő képezi, ami eléggé korlátozza az autó töltésének gyorsaságát. Kár, hogy a nagyobb teljesítménnyel rendelkező fedélzeti töltő is csak egyfázisú, s ez főként azoknak jelent korlátozást, akik otthon szeretnék maximális teljesítménnyel tölteni az autót. Ehhez ugyanis egy 32 amperes fali töltő is kellene, ami további komplikációt jelent. Akinek viszont van rá pénze, és a háza áramhálózata lehetőséget ad rá, hogy telepítsék is, annak kevesebb mint két óra alatt is feltöltődik az autó. A hagyományos nyolcamperes csatlakozó használatával hét órára lesz szükségük. Persze mindez csak a házi töltésre érvényes, a nyilvános gyorstöltők esetében ezt a problémát nem kell oldani, bár megjegyzem, nem igazán van értelme a 40 kilométeres hatótávolság miatt két órát dekkolni egy töltőállomáson. Ezeknek a típusú hibrideknek egyszerűen csak azok veszik hasznát, akik otthon vagy a munkában tudják tölteni az autót.

Galéria

Gazdag alapfelszerelés

Ami a felszerelést illeti, a C5 Aircross hibridváltozatát nálunk három felszereltségi csomaggal lehet megrendelni, miközben már az alapnak számító Feel nevű csomag is 70 különböző kiegészítőt tartalmaz. Említésre méltó a klasszikus tempomat, a központi távirányítású zár, a parkolókamera, a 8 colos érintőképernyő a Citroën Connect NAV navigáció és médiarendszer kezelésére, az akusztikus elülső ablakok és szélvédő, három ónállóan lehajtható ülés a második sorban, rengeteg egyéb dizájnelem, kiegészítő és még sorolhatnám. A Feel Pack és a Shine csomagok jelen esetben már csak kiegészítik a nagyon gazdag alapkínálatot. Mivel alternatív meghajtású autóról, nagyobb családi SUV-ről van szó, nem is várhatjuk, hogy túl olcsó lesz, az alapára nem is tíz-, nem is húszezer, hanem 30 790 eurónál kezdődik – mindezt úgy, hogy az autó árából a lapzártánkkor érvényes árkínálat szerint már levonták a 6000 eurós extra hybrid-bónuszt, valamint a következő, 700 eurós Privilege kedvezményt. 

Egy szó mint száz, a C5 Aircross Plug-in Hybrid egy nagyon érdekes családi hibrid, amelynek ugyanúgy, mint a hozzá hasonló járgányoknak, leginkább akkor van értelme, ha tudják hol tölteni az autót, s ha naponta nem tesznek meg többet 30-40 kilométernél. A C5 Aircross mindemellett semmit sem veszített kényelméből, az alternatív meghajtást én személy szerint még mellőzni tudnám, mivel a töltési lehetőségek, mint jelenleg minden plug-in hybrid esetében, kulcsfontosságúak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?