Visszaszorulóban a járvány, enyhülnek az intézkedések

koronavírus
Pozsony |

Hétfőtől ismét lazítottak a járványügyi korlátozásokon, a Covid-automata országos szintű intézkedései helyett már regionális előírásokkal kell számolnunk.

Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben jobban oda kell figyelnünk arra, hogy milyen besorolást kapott a járás, amelyben élünk. Ezen a héten négy különböző színnel találkozhatunk a járványtérképen: 2 bordó, 23 piros, 50 rózsaszín és 4 narancssárga járás van. A bordóban a legszigorúbbak az előírások, a narancssárgában a legenyhébbek.

A narancssárga járásokban például már kinyithatnak a beltéri szórakozóhelyek is, igaz, szigorú higiéniai szabályokat kell betartani. A kórházlátogatás minden járásban engedélyezett, de a bordókban, a pirosakban és a rózsaszínekben fel kell mutatni egy teszteredményt, egy oltási igazolást vagy egy sms-t arról, hogy az utóbbi fél évben már átestünk a víruson

További újdonság, hogy engedélyezik a tömegrendezvényeket, sőt, a rózsaszín és narancssárga járásokban már meccsre és esküvőre is lehet menni

A részletekekről itt számoltunk be:

Egyre kevesebben vannak kórházban

A regionális intézkedések annak köszönhetők, hogy a járványhelyzet jól alakul. A hetek óta zajló pozitív trend még mindig tart, ez leginkább a kórházban kezelt személyek számában mutatkozik meg.

A legfrissebb adatok alapján jelenleg 799 személyt tartanak bent, közülük 706-nál már kimutatták a fertőzést. Előző héten vasárnap még 948 olyan beteget kellett kórházban ápolni, akinél már bebizonyosodott, hogy elkapta a vírust, vagyis a számuk egy hét alatt 242-vel csökkent. Ha ez a tendencia a következő 3 hétben is kitart, akkor június elejére gyakorlatilag már senkit sem fognak bent tartani a fertőzés miatt.

Ez azért is fontos, mert minél kevesebb személy fekszik kórházban, annál több osztályt alakíthatnak vissza az eredeti állapotukba, és végre azok a műtétek is megkezdődhetnek, amelyeket az utóbbi fél évben el kellett halasztani.

Alacsony pozitivitás

Látványos a javulás a naponta azonosított fertőzöttek számában is. Szombaton például 2378 PCR-tesztet végeztek, és 103 beteget találtak, ami 3,76 százalékos pozitivitási arányt jelent. Emellett 759 fertőzöttet sikerült azonosítani 127 272 antigénteszt elvégzésével, ez 0,6 százalékos pozitivitás. 

A halálesetek száma sajnos még mindig nő, bár már nem olyan tempóban, mint márciusban. Vasárnap 21 halottról számoltak be, ezzel az áldozatok száma 12 224-re emelkedett. Ez azoknak az elhunytaknak száma, akik közvetlenül a vírus miatt, vagyis tüdőbetegségben haltak meg. Emellett az egészségügyi minisztérium további 2395 olyan áldozatot tart számon, akik nem közvetlenül a vírus miatt vesztették életüket, de fertőzöttek voltak.

Új kritériumok

A kormány nemcsak a járványügyi óvintézkedéseket módosította a Covid-automatában, hanem az egyes fázisokba való átlépés kritériumait is. Eddig három fő mutatót vettek számításba: a fertőzöttek heti átlagát, a reprodukciós számot és a kórházban kezelt személyek számát.

Az új automata értelmében már négy kritérium lesz. A reprodukciós szám továbbra is maradt, de a fertőzöttek heti átlagát a hétnapos előfordulási mutatóval (incidencia) helyettesítették, ami leegyszerűsítve a 100 000 főre átszámított új esetek arányát jelenti (beleszámolják a PCR- és az antigéntesztek eredményeit is).

A kórházban kezelt személyek számát annyiban módosítják, hogy már csak azokat a személyeket fogják beleszámolni, akiknél bebizonyosodott a fertőzés. A negyedik, egyben új mutató a PCR-tesztek hétnapos pozitivitási aránya. A rózsaszín fázisban ennek a mutatónak 7,5 és 10 százalék között kell maradnia. 10 és 15 százalék közötti érték jelentené a piros fázist, 15 és 20 százalék közötti a bordót, 20 százalék fölött már a fekete fázisban van az ország.

Négy mutatóból legalább 3-nak kell teljesülnie ahhoz, hogy az ország egyik fázisból a másikba lépjen. Javuló járványhelyzetben, amikor egy rosszabb fázisból egy jobba lépünk át, legalább két hétig be kell bizonyosodnia a pozitív trendnek (ez eddig is így működött). A jobb fázisba lépés során a kórházban kezelt személyek száma a legfontosabb mutató, ha ez nem javul, akkor nincs átlépés.

tab
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?