Szlovákiai magyar kutatók az MTA kitüntetettjei között

Dusza János

2021. május 3–4-én tartotta 194. rendes közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia. Ezen belül rendezték meg a Külső Tagok Fórumát is, az MTA nem magyar állampolgárságú tagjainak szokásos összejövetelét.

Ennek a találkozónak az egyik kiemelkedő programpontja az Arany János-díjak átadása. Ezt a díjat olyan külhoni magyar tudósok, kutatók kaphatják meg, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel, kiemelkedő eredményt értek el, vagy fiatal kutatóként nyújtottak jelentős teljesítményt. Ennek megfelelően a díjat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága évente három kategóriában ítéli oda. Az idei találkozón – amely a járvány miatt virtuális térben valósult meg – a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács két oszlopos tagja, Dusza János és Kádasi Lajos kapta meg az utóbbi években elért kiemelkedő tudományos teljesítményért járó Arany János-díjat. Kádasi Lajosnak ezt a tudományos kitüntetést még tavaly, Dusza Jánosnak pedig az idei ülésén szavazta meg az MTA MTK EB. Mivel azonban 2020-ban a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem volt lehetőség sem a díjak átadására, sem a díjazottak előadásának megtartására, az idei rendes közgyűlés adott erre módot.

Kádasi Lajos Az emberi genom szerepe az örökletes patológia kialakulásában címmel tartotta meg online előadását. Ez a téma szűkebb szakterületével, a molekuláris humángenetikával függ össze. Szlovákiában ő kezdte úttörőként alkalmazni a molekuláris genetikai módszereket az emberi genom tanulmányozására még a múlt század 80-as éveiben. Külön említést érdemel, hogy tagja volt annak a nemzetközi konzorciumnak, amely jelentős eredményeket ért el a mukoviszcidózis molekuláris genetikai elemzésében. Ennek a kutatásnak az eredményei a legjelentősebb nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Kutatócsoportjával feltárta a Szlovákiában leggyakrabban előforduló súlyos monogénes betegségek (több mint 20 betegség) genetikai hátterét, aminek alapján kidolgozta és bevezette ezen betegségek DNS-analízisen alapuló mutáció specifikus diagnosztikáját Szlovákiában. Eredményeit száznál több tudományos közleményben publikálta, valamint egy monográfiában, amelyet a Szlovák Orvostársaság, valamint a Szlovák Irodalmi Alap is 2014-ben az Év könyve díjjal méltatott. Kádasi Lajos felsőfokú tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetemen végezte, és tudományos fokozatait (PhD., DrSc.), valamint professzori kinevezését is itt szerezte. Jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicína Centrum Humángenetikai Részlegének vezetője, a Comenius Egyetem Természettudományi Karának tanszékvezető-helyettes egyetemi tanára, az SZMAT egyik alelnöke. Az egyetemen jelentős szerepet vállal a doktori képzésben. Kiemelendő, hogy egyik volt doktorandusza, Radvánszky János genetikus 2018-ban elnyerte az SZMAT által odaítélt Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díjat.

Kadasi Lajos

Dusza János előadásának címe, a Korszerű kerámiák varázsa ugyancsak kutatásainak irányultságával, a modern kerámiák szövetszerkezetével, azok nano-szinten jelentkező fizikai és törési tulajdonságainak felmérésével függött össze. Invenciózusan felépített prezentációjában a hagyományos értelemben vett kerámiáktól indulva vezette el a hallgatóságot a nano-méretekben megmutatkozó anyagösszefüggésekig. Dusza János magyarországi kollégáival olyan új kerámiákat és nanokompozitumokat fejlesztett ki, amelyeknek nagyobb a törésszívósága, mint a hasonlítható anyagoké. Vizsgálati módszereiben is bevezetett olyan eljárásokat, amelyek nemcsak a kutatásban, de különböző kompozitumok kifejlesztésében is nemzetközileg úttörő jellegűek. Számos nemzetközi anyagtudományi társaság (Európai Szerkezetintegritási Társaság TC – 6 Ceramics részleg elnöke, az European Ceramic Society, az Amerikai Kerámiai Egyesület és az Európai Szabványügyi Bizottság) tagja, nemzetközi kutatások vezetője. Munkásságának elismeréseként a Szlovák Tudományos Akadémia két alkalommal, 2005-ben és 2009-ben az év tudósának választotta, Magyarországon pedig Gábor Dénes-díjjal jutalmazták munkásságát. Egyetemi tanulmányai (ELTE TK) után a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagszerkezeti Kutatóintézetének munkatársa lett, 2004 óta a kassai Műszaki Egyetem professzora, 2013-tól 2017-ig az SZMAT elnöke, jelenleg alelnöke, valamint Kassán az alapkutatásokat folytató és technológiai transzfert támogató PROMATECH Centrum vezetője. Sőt, 2007-től az MTA külső tagja. Vagyis a legjobb kezekbe került az Arany János-díj.

A szlovákiai magyar közvélemény általában azoknak a hazai kutatóknak és egyetemi oktatóknak a nevét ismeri, akik az úgynevezett nemzeti tudományokat képviselik, az itt bemutatott és MTA által díjazott két tudósunk azonban a transznacionális tudományok jeles tagja. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács feladata nemcsak az, hogy kapcsolatokat teremtsen az MTA által reprezentált összmagyar tudományossággal, hanem a hazai tudományágak képviselőit is láthatóvá tegye egymás, valamint a köztudat számára. Hiszen ilyen alkalmakkor derül ki, mekkora súllyal veszünk részt a szlovákiai tudományos életben. Hogy ez nyilvánvalóbb legyen mindannyiunk számára, kérjük a fiatal tudósgeneráció aktív részvételét az SZMAT tevékenységében.


Mészáros András
a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?