A vírus a sörözéstől is elvette a kedvünket

koronavírus terasz
Pozsony |

A világjárvány miatt bezárt kocsmák és éttermek a szlovákiai sörfogyasztáson is mély nyomot hagytak. A legfrissebb felmérések szerint tavaly több mint a harmadával kevesebb sör fogyott az egy évvel korábbinál.

„A járványra hivatkozva az állam tavaly 19 hétre bezáratta a vendéglátóhelyeket, ami a sörfogyasztásra is rányomta a bélyegét” – nyilatkozta Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) az ügyvezető igazgatója. Az ágazati szakmai szervezet az EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló céget bízta meg egy ezzel kapcsolatos elemzés kidolgozásával. Eszerint a járvány miatt tavaly 35 százalékkal esett vissza a sörök valamint a világos sör és szénsavas limonádé keverékének számító radlerek fogyasztása a szlovákiai vendéglátóhelyeken.

„Mindez természetesen a hazai sörgyárak gazdasági mutatóin is meglátszott. A bevételeik az előző évhez képest több mint 8 százalékkal estek vissza, amire évtizedek óta nem volt példa” – tette hozzá Machalík. Szerinte a legrosszabb helyzet a tavalyi első fél évben állt elő, amikor a vendéglátóhelyeken 40 százalékkal esett vissza a sörfogyasztás az előző évihez képest, míg a második fél évben 30 százalékos zsugorodást mértek. A sörgyárak veszteségeit még az sem fedezte, hogy az üzletekben mindeközben 7 százalékkal több sör fogyott. Nem javult a helyzet a járvány második hulláma során sem, amikor Machalík szerint a sörgyárak átmenetileg a kereskedelmi partnereik csaknem 60 százalékát veszítették el. A sörgyártók most abban bíznak, hogy legalább az előttünk álló nyári szezon sikeresebb lesz.

„A tavaly és az idei év első hónapjaiban elszenvedett veszteségeinket azonban még egy sikeres nyári szezon sem lesz képes pótolni, épp ezért jó lenne, ha legalább az állam segítene azzal, hogy a vendéglátóipar áfakulcsát a szomszédos országok szintjére csökkenti” – tette hozzá Machalík.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?