A betört ablak elve

Vasárnap

A rend a jót, a rendetlenség a rosszat vonzza

Miért van az, hogy ha egy épületet vagy egy utcát elhanyagolnak, ott egyre több szemét halmozódik fel, és romlik a közbiztonság is? A kérdést nem tudjuk pontosan megválaszolni, viszont a betört ablak elvének saját életterünkben is nagy hasznát vehetjük.

 

A betört ablak elve (angol eredetiben broken windows theory) egy kriminológiai elmélet, amely az 1980-as évek elejéről származik. George L. Kelling nevéhez kötődik, ő publikálta először a meglátásait azzal kapcsolatban, hogy ha egy ház betört ablakát nem cserélik ki rövid időn belül, hamarosan a romlás és pusztulás újabb jeleire lehet számítani azon a helyen, ugyanis az emberek azt fogják gondolni, hogy az épülettel senki nem törődik, vagyis ott mindent szabad. Szemetet hagynak ott, összefirkálják, újabb ablakot törnek be, és agresszív, aszociális elemek lepik el a környékét. Kellinget 1985-ben tanácsadóként kezdte alkalmazni New York város közlekedési hatósága: azt a feladatot kapta, hogy próbálja meg barátságosabbá és biztonságosabbá tenni a helyi metró aluljáróit. Megtisztították a falakat a graffityktől, keményebben felléptek a bliccelők ellen, 1990-re pedig látványos javulást értek el: a metró tisztább és biztonságosabb lett.

Ugyan az elméletet sokan bírálták, rámutatva, hogy a javulásban más tényezők is szerepet játszottak, mégis van benne logika, hiszen a hasonló dolgok vonzzák egymást: aki a tisztaságot szereti, figyel arra, hogy otthona és környezete is tiszta legyen. Akinek pedig ez nem fontos, általában elhanyagolt környezetben él.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy otthonunk tiszta, rendezett és barátságos hangulatot árasszon, és kellemes embereket vonzzon, ne hagyjunk benne sokáig problémagócokat és javításra szoruló eszközöket, sem szemetet. Javítsuk vagy javíttassuk meg a csöpögő csapot, attól pedig, ami nem működik, és az elmúlt öt évben nem jutott rá időnk, hogy rendbe tegyük, nyugodtan megválhatunk, mert valószínűleg a következő öt év során sem kezdünk vele semmit.

Ja, és cseréltessük ki a betört ablaküveget!

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?