Az Egyesült Államok mégis támogatja, hogy a Biztonsági Tanács tárgyaljon az izraeli–palesztin konfliktusról

Anthony Blinken

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön közölte: Washington támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön a jövő hét elején megvitatni az izraeli-palesztin konfliktust.

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy az Egyesült Államok korábban blokkolt egy ilyen rendkívüli ülést, amely e héten pénteken lett volna. (Az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges.)

Blinken csütörtökön az ausztrál külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban. Elmondta, hogy az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja az erőszak, amely Izrael utcáin dúl az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződése miatt. Szavai szerint mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van a szabadsághoz, a méltósághoz, a biztonsághoz és a jóléthez. Mindkét félnek képesnek kell lennie arra, hogy békében éljen – mondta Blinken.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Izraelnek alapjoga megvédenie magát, és hogy alapvető a különbség a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet és az izraeli kormány között. Az előbbi rakétákat indít a Gázai övezetből izraeli területre célozva, míg az utóbbi a támadásokra reagál – mondta Blinken.  

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: Blinken azt követően beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök közölte, úgy látja, hogy Izrael „nem reagálja túl jelentősen” a rakétatámadásokat.

A Biztonsági Tanácsnak a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolásával foglalkozó eddigi ülései egyébként rendre eredménytelenül értek véget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?