Kilenc éve nem látott árvágta Magyarországon

Pozsony/Budapest |

A járványügyi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően idővel a szomszédos országokba irányuló bevásárlóturizmus is újraindulhat, a rossz hír azonban, hogy időközben Magyarországon is alaposan elszálltak az árak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint áprilisban 5,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos fogyasztói árak Magyarországon. Ennél magasabb inflációt kilenc éve, 2012-ben mért utoljára a KSH.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12, ezen belül a dohányáruké 20 százalékkal nőtt, a járműüzemanyagok pedig csaknem 40 százalékkal kerülnek többe. A KSH adatai szerint tavaly áprilisban a 95-ös benzin literje 293, a gázolajé pedig 334 forintba került, míg a holtankoljak.hu adatai szerint az előbbi átlagára manapság már 432, az utóbbié 429 forint körül mozog. Az élelmiszerárak az elmúlt egy évben egyébként 2,4 százalékkal nőttek, de az új személyautók is 10, a bútorok pedig 5 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek között a KSH mérése szerint kifejezetten nagyot drágult az étolaj (22,8 százalék), és az átlagos inflációs szint fölött drágult a rizs (7,7), a margarin (7,5), a liszt (7,4) és a száraztészta (6,8) is.

És ez még csak a kezdet: az Erste Bank elemzői szerint a jövő év elejéig a felső határnak tekinthető 4 százalék körül alakulhat az infláció Magyarországon, vagyis a drágulás üteme tartósan magas szinten mozoghat. (MTI, nepszava.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?