Petíció a készülő piac ellen Dunaszerdahelyen

piac
Dunaszerdahely |

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a környéken élők a város széli lakóövezetbe tervezett piactér megnyitása ellen. A petíció kezdeményezői az eljárást bírálják, hangsúlyozzák, hogy a rendelet ellentmond a városfejlesztési tervnek.

Boltok, barkácsáruház, benzinkút, majd egy zöldterület, mögötte családi házak – a szolgáltatói és lakóövezet közötti zöld téren kapna helyet az új őstermelői piac, a Grund, amelynek üzemeltetői közösségi térként és rendezvényhelyszínként is utalnak a készülő beruházásra.

Március közepén hagyta jóvá az önkormányzat az őstermelői piac kialakítását a város széli övezetben. A képviselők a piacokról szóló rendelet elfogadásával támogatták a javaslatot, hogy a füves területen mintegy 140 árus kínálhassa portékáját.

A szervezők viszont rendezvényekkel is számolnak, ezekről azonban a fesztiválrendelet értelmében döntene a város. A környéken élők csak a sajtóból értesültek a tervekről, és néhány nap alatt közel 500 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a terv megvalósítása ellen. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a terv nincs összhangban a városfejlesztéssel, negatív hatással van a családi házas övezetben élők nyugalmára, a közlekedésre, törvénytelen, mivel nem létező építményről rendelkezik, alkotmányos jogot, közérdeket és egyéni érdekeket sért. Szelle Erika, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője, azt mondta, nem a termelői piac létrehozását, hanem annak elhelyezését ellenzik.

„A rendelet leírása szerint, ha megnyílik a piac, az oda látogatók a füvön parkolnának, színpadot és mobilvécéket helyeznek ki, miközben a város által működtetett piactereken kötelező a higiéniai előírások és a normák betartása”

– vázolta a helyzetet Szelle Erika, aki korábban a városi hivatal főmunkatársa volt.

A tiltakozás aláírói azt kérik a várostól, hogy szüntesse meg a korábban elfogadott rendeletet, és ne hagyják ki a tervezésből a környéken élő lakosokat.

„Erre a területre is érvényes a városfejlesztési terv, ez alapján meg kell szüntetni a rendeletet” – fogalmazott Szelle Erika. Az aláírók nem értenek egyet azzal az eljárással, hogy ügyészi beadvánnyal találjanak megoldást a helyzetre, szerintük a helyi képviselő-testületnek kell orvosolni a problémát.

Egy korábbi rendkívüli ülésen már felmerültek a piaccal kapcsolatos kifogások, akkor azonban csak zárt ajtók mögött vitatták meg a képviselők a kérdést, mivel már korábban kimerítették a napirendi pontokat. Ma újra terítékre kerül a piac kérdése, a képviselők a benyújtott petíció miatt foglalkoznak a rendelettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?