A gének döntenek arról, ki mennyi kávét fogyaszt

kávé illusztráció

A kávé a világ legkedveltebb itala, ezért nem csoda, hogy a tudósok is sokat foglalkoznak vele. A kutatók például azt is vizsgálják, milyen hatással van az emberi szervezetre.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány azt kutatta, hogy hatással van-e a kávéfogyasztásra a genetika. A kutatók 390 435 ember adatait vizsgálták meg, amit a brit biobank bocsátott rendelkezésükre. Ezután összehasonlították szokásos kávéfogyasztásukat a vérnyomás és a szívfrekvencia értékeivel. Érdekes felismerés volt, hogy a magas vérnyomásban, szívritmuszavarban és angina pectorisban szenvedők között sokan voltak, akik hajlamosak voltak teljesen kihagyni, korlátozni vagy koffeinmentes alternatívával helyettesíteni a kávét.

Elina Hyppönen, a University of South Australia munkatársa, a tanulmány fő szervezője szerint teljesen új és pozitív ismeretről van szó. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a genetika aktívan szabályozza az elfogyasztott kávé mennyiségét és védi az embert a túlzott fogyasztástól. „Eddig nem tudtuk, hogy az emberek tudat alatt saját maguk szabályozzák a koffein biztonságos szintjét mégpedig annak alapján, hogy milyen magas a vérnyomásuk. Valószínűleg a védő genetikai mechanizmus hatásával állunk szemben” – magyarázta a tanulmány szerzője. A tudós szerint ez azt jelenti, hogy azok, akik sok kávét isznak, valószínűleg genetikai szempontból jobban elviselik a kávét. Hyppönen ezért azt tanácsolja, hogy hallgassunk a testünkre ebben a kérdésben is.

Érdekes

Etiópia az arabica őshazája

Etiópia történelme és gazdasága összefonódott a kávéval. Az etiópok reggeli hagyományainak ma is része az ezeréves rituálé: frissen pörkölt, mozsárban őrölt kávé illata lengi be a teret, amelyet általában a család női tagjai pattogó faszénen készítenek el. Az ősöktől örökölt, a fekete ital elkészítésére szánt égetett kerámiaeszköz pedig a jebena. A legenda szerint Kaldi, a kecskepásztor kecskéi fokozott aktivitására lett figyelmes, így fedezte fel a kávé energizáló hatását. A történet kétségkívül bájos, függetlenül attól, hogy igaz vagy sem. Kutatások is alátámasztják, hogy az arabica kávé őshazája Etiópia Harrar tartományának környéke. Ez a vidék ma is azon kevés helyek egyike, ahol vadon termő kávécserjék is fellelhetők, noha a rendelkezésre álló erdőségek száma radikálisan csökkent az elmúlt évtizedekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?