Mától rózsaszín az ország

koronavírus
Pozsony |

Az egész országra vonatkozó járványügyi besorolás a rózsaszín fázisba vált hétfőtől. 44 járásban teljesen újranyitnak a középiskolák, de 35 járásban továbbra is csak a végzős évfolyamok tanulói járhatnak be az intézményekbe.

A Covid-automata szerint mától rózsaszín lesz az egész ország, 44 járás ugyanis a rózsaszín fázisba vált, 33-ra a piros, kettőre, Vágbesztercére és Miavára pedig a bordó besorolás vonatkozik. A magyarlakta járások közül csak a Nagykürtösi és a Nagyrőcei maradt a piros besorolásban, a többi régió a rózsaszínbe került. Mától megszűnik a nyugdíjasok, valamint az egészségkárosodott személyek és kísérőik számára fenntartott idősáv az üzletekben.

Azt, hogy pontosan melyik nap és milyen feltételek mellett térhetnek vissza a diákok a középiskolákba, az egyes intézmények határozzák meg. Ezzel a rózsaszín járásokban a középiskolákig bezárólag a teljes intézményhálózat újra teljes mértékben fogadja a diákokat, beleértve a művészeti és nyelviskolákat, valamint a napköziket is. A középiskolákat még tavaly októberben zárták be. A felsőoktatási intézmények azonban továbbra is csak korlátozott kapacitással működhetnek.

A korlátozások enyhítése ellenére 21 órától még mindig érvényben van a kijárási korlátozás. Ennek a megváltozásáról a héten dönthet a kormányzat.

A rózsaszín fázisban kinyithatnak a színházak, szabadtéri mozik, kiállítások, szabad lesz koncerteket, táncos rendezvényeket, fesztiválokat tartani. Az elsőfokú figyelmeztetés fázisában szabadtéren 500 főig, beltérben 250 főig, a figyelmeztetés 2. fázisában kültéren 200 főig, beltérben 150 főig lehet rendezvényeket tartani. Bár létszámkorláttal, de ugyancsak engedélyezik az uszodákban a sportolók felkészülését.

A mai naptól nem kell karanténba vonulnia annak, aki egy koronavírus- fertőzött személlyel találkozott, de már hosszabb ideje be van oltva. A Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával kétszer oltottak esetében ez az idő 14 nap, a többi vakcina esetében az első adag beadása után négy hét.

Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára a TA3 vasárnapi műsorában arról beszélt, még május 28. előtt engedélyezhetik a rekreációs célú külföldi utazásokat.

(Denník N, ú, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?