Magyar világzene a nappalinkban

dd

Szükségből kovácsol erényt a Budapest Ritmo világzenei fesztivál, amelynek „normális években” az Akvárium klub a fő helyszíne, és már másodszor kényszerül az online térbe. Idén másképp lesz jó ez a három nap. Fiatal magyar rendezők készítettek formabontó koncertfilmeket külön erre az alkalomra. 

A Bartók Tavasz keretében zajló fesztivál szervezői idén az első pillanattól online eseményként tervezték a Budapest Ritmót, és újfajta élményt kínálnak. A kiválasztott zenekarok „kaptak” egy-egy rendezőt, akik saját elképzeléseiket valósíthatták meg. Ezek tehát se nem videóklipek, se nem online koncertek, hanem valahol a kettő között mozognak. Maguk a helyszínek is érdekesek, hogy a zene mellett a környezet is hangsúlyos legyen. 

Mivel külföldi fellépőket idén értelemszerűen nem hívhattak, május 10–12. között a magyar tehetségeké a terep. Ez egyrészt azért fontos, mert manapság, amikor az egész világ kultúrája elérhető egy-két kattintással, növekszik a helyi értékek jelentősége. Másrészt a fesztivál egyik célja felhívni a külföldi szakma figyelmét a világzene legtehetségesebb magyar előadóira. A koncertfilmek a Budapest Ritmo Facebook-oldalán a világ bármely pontjáról ingyenesen elérhetők lesznek, csakúgy, mint az Akváriumban felvett hagyományos koncertek. De nézzük, mi mindenre számíthatunk. 

Az első koncert hétfőn 18.30-kor kezdődik a Tárkány Művek főszereplésével, akiknek zenéje magába olvasztja a dzsessz, beat és pop azon áramlatait, melyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A zenekar motorja Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző, a hangzás a népi vonós bandákat idézi, de a gitár dzsesszes hangulatokkal színezi a dalokat. 

A nézők ezután egy kattintással a Füvészkertben teremhetnek, amelyet a Vízöntő együttesből ismert Cserepes Károly vett birtokba. Dalai természeti hangokból, archív népzenei gyűjteményekből és a kortárs elektronikus zene elemeiből építkeznek. Organikus hangzásvilágát szinte pszichedelikus látvány kíséri, amit Karcis Gábor és Kálmán Mátyás közösen álmodott meg: 3D mapping technikát használva vetítettek videófelvételeket az indákra, lombokra vagy magára Cserepes Károlyra. A film 19.30-tól látható. 

Kedden, május 11-én 20 órától a dzsessz, a magyar népdalokra építő világzene és a kortárs irodalom találkozik a Bettika Quintet koncertjén. Bakos Bettika (ének, billentyűk), Dévényi Zoltán (gitár, ének), Kosztolánszki Dominik (szaxofon, fuvola), a somorjai származású Mayer József (nagybőgő) és Richter Ambrus (dobok) formációját a nyitott hozzáállás és a játékosság jellemzi, zenéjükben minden hangszer szerepe egyformán fontos. 

Ezután, 21 órától Dresch Mihály szaxofonos, a magyar dzsessz egyik legegyénibb hangú képviselőjének filmjét láthatjuk, aki az autentikus népzene elemeit emelte be a dzsesszbe. A Dresch Vonós Quartet koncertfilmjét Damokos Attila rendezte, a helyszín az Epreskert szobrászműhelye volt. 

A szerdai Akvárium-koncert főszereplője a Cimbaliband, akik mindig kitalálnak valami újat. Ezúttal a Megasztárban ismertté vált Horváth Szandi, valamint a virtuóz hegedűs Solymosi Máté lép fel a zenekarral. A hangszerelés sem mindennapos: Solymosi Máté egy 120 éves mesterhegedűn játszik, melyet egy zenei versenyen nyert. A Cimbaliband új projektje, a Gypsy Fusion a cigány folklór és a dzsessz találkozása. A különlegesnek ígérkező koncert 20 órától látható. 

fff

A Gellért Szálló folyosóin nem sűrűn csendül fel világzene. Reisz Gábor és Szimler Bálint ide álmodta azt a krimielemeket is tartalmazó koncertfilmet, amelynek főszereplője a Mordái együttes, és amely szerdán 21 órától látható. Ez egy dark folk rock formáció a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatából táplálkozik. A frontembert, Nóvé Somát az egészen más stílust képviselő Middlemist Redből ismerhetjük. 2018-as Népdalok című sötétre hangolt EP-jével mindenkit meglepett. A dalokon néha elszabadult dzsessztaktusok is átsejlenek, máskor a hangulat metálos zúzássá fokozódik. 

A fesztivál utolsó koncertfilmjének rendezője Szilágyi Fanni, és a Twentysix nevű helyen készült, ahol mindig olyan a páratartalom, mint egy dzsungelben. Ennek a tortúrának tette ki a rendező az Odd ID zenekart, amelyet így jellemez a fesztivál virtuális programfüzete: „Ringató szintetizátor melankólia csap át vad headbangelésbe – mintha egy Bonobo-koncertet nomád törzsek támadnának meg, és alakítanák súlyos rave partyvá. Kövér groove-ok és pszichoaktív hangképek ágyaznak meg Viola – érzéki finomságtól az ősi állathangok megidézéséig terjedő – vokálfolyamatainak.” A velük készült filmet 21.30-tól nézhetik meg az érdeklődők. 

A Budapest Ritmón három külföldi zenei dokumentumfilmet is bemutatnak, de ezeket mi Szlovákiában nem láthatjuk, úgyhogy inkább nem fájdítom a szíveket. Enélkül is tartalmas szórakozást kínál a fesztivál három estén át. És érdemes átböngészni a mai naptól május 24-ig zajló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek többi online programját is a rendezvény honlapján. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?